"[Functional medicine] is not for everyone. You have to admit first, before healing, that much of what we suffer from is self-inflicted: poor diet choices, lack of exercise, and focus on work and career, not on family and relationships. But because we choose these things we can, by choice, go back to a healthier way of being." - Dr. Dan Kalish

wtorek, 11 lutego 2014

Związek między GMO a celiakią?

Źródło maryvancenc.com
Jak wynika z pracy opublikowanej na greenmedinfo.com produkty genetycznie modyfikowane mogą w znacznym stopniu przyczyniać się do zwiększenia objawów celiakii u osób chorujących, spowalniać dietoprofilaktykę choroby a także przyczyniać się do jej rozwoju. Według badań liczba osób chorujących na celiakię jest większe niż dotychczas się przypuszcza. Z czego większość ludzi choruje na bezobjawową postać celiakii i jest to znaczna liczba ludzi z niezdiagnozowaną chorobą, których ryzyko śmierci z tego względu wzrasta nawet 4-krotnie. Wzrost zachorowalności na celiakię tłumaczy się m.in. wzrostem zawartości glutenu w pszenicy, krótki okres adaptacji organizmu do spożywania pszenicy, zwiększenie spożycia pszenicy, rodzenie poprzez cesarskie cięcie, skrócony czas karmienia piersią oraz interakcje w mikroflorę bakteryjną człowieka. Jaki związek ma GMO z celiakią?


Produkty genetycznie modyfikowane są wzbogacone o Bt-toksynę, glifosat oraz inne składniki, które mają na celu m.in. ochronę rośliny przed szkodnikami. Związki te powodują lub wzmagają przepuszczalność jelitową, zaburzenia mikroflory jelitowej oraz trawienia, niszczą ściany jelita cienkiego oraz działają pobudzająco dla układu odpornościowego.

Szczególna jest tutaj Bt-toksyna produkowana przez każdą komórkę kukurydzy GMO, która ma powodować przepuszczalność jelitową insektów i je zabijać. Niestety toksyna ta działa tak samo na ludzi. Aż u 93% badanych kobiet w ciąży oraz 80% nienarodzonego płodu stwierdzono obecność tego związku w krwi.  Bt-toksyna u myszy powodowała reakcję układu odpornościowego nie tylko na dany produkt zawierający ten związek, ale także na inne, na które wcześniej układ immunologiczny myszy nie reagował.

Glifosat natomiast przyczynia się do rozwoju mikroflory patogennej w organizmie co powoduje szereg negatywnych zmian w organizmie, w tym wzrost aktywności układu odpornościowego oraz kwasu retinowego i w kolejności wzmaga działanie prozapalne oraz wrażliwość na gluten. Glifosat działa także jako inhibitor dla enzymów trawiennych. W soi GMO znajduje się 7 razy więcej takich związków niż w soi nie modyfikowanej genetycznie. Przechodzące do dalszej części przewodu pokarmowego niestrawiona żywność może powodować rozwój bakterii patogennych.

Obie te substancje w badaniach na szczurach przyczyniały się do niszczenia ścian jelita cienkiego.

Wymienione wyżej negatywne skutki spożycia tych substancji są składowymi choroby trzewnej. Eliminacja produktów GMO z diety powinno być jednym z czynników w dietoprofilaktyce celiakii. Zarówno mikroflora jelitowa, jak również przepuszczalność jelitowa i wzmożona aktywność układu odpornościowego są jednymi z ważniejszych czynników na które powinno się zwrócić uwagę przy komponowaniu diety. Warto pamiętać, że celiakia jest chorobą w której organizm ludzki atakuje nie tylko białka glutenu oraz białka budujące ścianę jelita cienkiego, ale także poprzez mimikrę molekularną może dochodzić do ataku innych białek produktów spożywczych (jak np. mleka) oraz tkanek organizmu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz