Źródło maryvancenc.com |
Produkty genetycznie modyfikowane są wzbogacone o Bt-toksynę, glifosat oraz inne składniki, które mają na celu m.in. ochronę rośliny przed szkodnikami. Związki te powodują lub wzmagają przepuszczalność jelitową, zaburzenia mikroflory jelitowej oraz trawienia, niszczą ściany jelita cienkiego oraz działają pobudzająco dla układu odpornościowego.
Szczególna jest tutaj Bt-toksyna produkowana przez każdą komórkę kukurydzy GMO, która ma powodować przepuszczalność jelitową insektów i je zabijać. Niestety toksyna ta działa tak samo na ludzi. Aż u 93% badanych kobiet w ciąży oraz 80% nienarodzonego płodu stwierdzono obecność tego związku w krwi. Bt-toksyna u myszy powodowała reakcję układu odpornościowego nie tylko na dany produkt zawierający ten związek, ale także na inne, na które wcześniej układ immunologiczny myszy nie reagował.
Glifosat natomiast przyczynia się do rozwoju mikroflory patogennej w organizmie co powoduje szereg negatywnych zmian w organizmie, w tym wzrost aktywności układu odpornościowego oraz kwasu retinowego i w kolejności wzmaga działanie prozapalne oraz wrażliwość na gluten. Glifosat działa także jako inhibitor dla enzymów trawiennych. W soi GMO znajduje się 7 razy więcej takich związków niż w soi nie modyfikowanej genetycznie. Przechodzące do dalszej części przewodu pokarmowego niestrawiona żywność może powodować rozwój bakterii patogennych.
Obie te substancje w badaniach na szczurach przyczyniały się do niszczenia ścian jelita cienkiego.
Wymienione wyżej negatywne skutki spożycia tych substancji są składowymi choroby trzewnej. Eliminacja produktów GMO z diety powinno być jednym z czynników w dietoprofilaktyce celiakii. Zarówno mikroflora jelitowa, jak również przepuszczalność jelitowa i wzmożona aktywność układu odpornościowego są jednymi z ważniejszych czynników na które powinno się zwrócić uwagę przy komponowaniu diety. Warto pamiętać, że celiakia jest chorobą w której organizm ludzki atakuje nie tylko białka glutenu oraz białka budujące ścianę jelita cienkiego, ale także poprzez mimikrę molekularną może dochodzić do ataku innych białek produktów spożywczych (jak np. mleka) oraz tkanek organizmu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz