W żywności spożywanej przez człowieka składnikami
odżywczymi, makroskładnikami są białko, tłuszcze oraz węglowodany. Każdy z nich
można podzielić w zależności m.in. od budowy. Tłuszcze są związkami zbudowanymi
z połączonego alkoholu (glicerol) i kwasu tłuszczowego. Kwasy tłuszczowe mają
różną długość (ilość atomów węgla) i liczbę wiązań podwójnych (nienasyconych).
Ze względu na stopień nienasycenia wyróżnia się:
·
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (JNKT –
posiadające tylko 1 wiązanie podwójne
·
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (WNKT) –
posiadające więcej wiązań podwójnych
·
Kwasy tłuszczowe nasycone (NKT) – wszystkie atomy
węgla połączone są wiązaniami pojedynczymi. Każde wiązanie atomu węgla, wolne
od łańcucha głównego wysycone są atomami wodoru.
Kwasy wielonienasycone podzielić można w zależności od
umiejscowienia wiązania podwójnego w łańcuchu węglowym w stosunku do grupy
metylowej wyróżnia się WNKT n-3 (czyt. Omega 3) – posiadające pierwsze
podwójne wiązanie przy 3-cim atomie węgla i WNKT n-6 i n-9 z wiązaniami podwójnymi kolejno przy 6-tym i 9-tym atomie węgla.
Kwasy z rodziny n-3 oraz n-6 należą także do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Jest to grupa kwasów tłuszczowych, których organizm nie jest w stanie sam zsyntetyzować w organizmie, a których obecność jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Kwasy z rodziny n-3 oraz n-6 należą także do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Jest to grupa kwasów tłuszczowych, których organizm nie jest w stanie sam zsyntetyzować w organizmie, a których obecność jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
W każdym niemalże produkcie spożywczym występuje mieszanina
wyżej wymienionych grup kwasów tłuszczowych. Przyjęło się powszechnie, że
produkty mięsne są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych. Fakt, że produkty
czy oleje roślinne nie zawierają ich prawie wcale. Jednakże masło, śmietana i
inne tłuszcze pochodzenia zwierzęcego są mieszaniną różnych tłuszczy.
Przykładowo smalec zawiera tylko 39% nasyconych kwasów tłuszczowych.
Proporcje pomiędzy poszczególnymi grupami kwasów
tłuszczowych JNKT/NKT/WNKTpowinny wynosić 1/1/1 lub 2/1/1. Stosunek pomiędzy
WNKT z rodziny n-3:n-6 powinien wynosić, wg. zaleceń 1:4-6. Poziom tłuszczy w
diecie ogółem oraz poszczególnych kwasów są bardzo ważnym czynnikiem diety.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz