Według raportu sporządzone przez
Światową Organizację Zdrowia (WHO) liczba ludzi z nadwagą (BMI >25
kg/m2) w 2002 roku wynosiła 1000 milionów. Z tej liczby, aż 300 milionów ludzi kwalifikuje się do otyłości (BMI
>30 kg/m2). Wzrost otyłości obserwowany jest od wielu lat na
całym świecie i w 2008 roku liczba ta wg. informacji znajdujących się na
stronie WHO kolejno wyniosła 2.3 biliona i 700 milionów. Jak to się dzieje, że
wszelkie zalecenia dietetyczne organizacji światowych i państwowych dotyczących
„prawidłowego” żywienia nie wykazują poprawy stanu odżywienia ludzi na całym
świecie? Te pytanie nurtuje wielu naukowców, dość mocno odpowiadających na nie.
Poruszanym problemem tematu będzie natomiast znaczenie smalcu, jako składnika
zdrowej diety, produktu odrzucanego często przez wielu konsumentów, jak również
nie polecanego przez lekarzy bądź naukowców klasyfikujących go jako źródło
tłuszczy nasyconych przyczyniających się do rozwoju chorób układu krwionośnego.
Tłuszcze spożywcze
Tłuszcze spożywcze można
podzielić ze względu na liczbę nienasyconych wiązań podwójnych znajdujących się
w łańcuchu węglowym. W taki sposób otrzymujemy tłuszcze nasycone (brak wiązań
nienasyconych), jednonienasycone (jedno wiązanie nienasycone) i
wielonienasycone (więcej niż jedno wiązanie nienasycone). Kwasy
wielonienasycone, długołańcuchowe można podzielić m.in. na kwasy z rodziny n-3 i n-6
(inne oznaczenia ω-/omega-). Każde z nich wykazują
odmienne znaczenie w żywieniu człowieka.
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone
z rodziny n-3 i n-6 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
(NNKT) ze względu na brak możliwości ich syntezy w organizmie oraz niezbędnego ich udziału w
prawidłowym metabolizmie organizmu. Wykazano duże znaczenie kwasów n-3 w
prawidłowej roli każdej komórki organizmu, szczególnie dla układu krwionośnego oraz stanu zapalnego organizmu. Przedstawicielem
rodziny n-6 jest kwas linolowy, a n-3 kwas alfa-linolenowy. W
żywieniu człowieka bardzo ważne znaczenie ma odpowiedni stosunek kwasów
n-3 do n-6, który powinien wynosić 1:4-6.
Kwasy
tłuszczowe
jednonienasycone, których głównym przedstawicielem jest kwas oleinowy
(18:1)
znajdujący się głównie w oliwie z oliwek wraz z związkami fenolowymi
wykazują
szerokie, prozdrowotne działanie, szczególnie na profil lipidowy krwi.
Kwasy te stanowią dużą część procentowego źródła energii w diecie
śródziemnomorskiej.
Z tłuszczy nasyconych można
wymienić szczególnie kwas laurynowy, mirystynowy, palmitynowy i stearynowy. Kwas mirystynowy oraz palmitynowy są kwasami
zwiększającymi stężenie cholesterolu całkowitego w krwi. Kwas laurynowy obniża
proporcję cholesterolu całkowitego do cholesterolu HDL, a kwas stearynowy
obniża stężenie cholesterolu frakcji LDL. Tak więc nie wszystkie kwasy
tłuszczowe nasycone wykazują te same działanie. Jak wygląda skład odżywczy
smalcu?
Skład odżywczy smalcu
Z danych Departamentu Rolnictwa
Stanów Zjednoczonych zamieszczonych na stronie wynika, że ew 100g smalcu znajduje się 100g tłuszczy
dostarczających 902 kcal energii. Nie zawiera on niemalże żadnych składników
mineralnych. Z witamin wymienić można niewielkie ilości choliny (49.7 mg),
witaminy E (0.6 mg) oraz witaminy D (2.5 μg, 102 IU). Zawiera wyłącznie 95 mg
cholesterolu, natomiast skład kwasów tłuszczowych wygląda następująco:głównymi
kwasami tłuszczy w smalcu są kwasy jednonienasycone (45%), reprezentujących w
blisko 100% przez kwas oleinowy, działającego korzystnie na profil lipidowy
krwi. Następnie nasycone (39%), głównie składające się z niekorzystnie
działającego kwasu palmitynowego (24%) i obniżającego cholesterol frakcji LDL
kwasu stearynowego (13.5%). Najmniejszy wkład mają kwasy wielonienasycone
(11.2%), w których stosunek n-3:n-6 wynosi 1:10.
Dyskusja oraz
przegląd badań
Podsumowując,
ponad
połowa kwasów tłuszczowych znajdujących się w smalcu działa korzystnie
na
profil lipidowy krwi. Jak ulega zmianie profil lipidowy krwi, jeżeli w
diecie
zastąpimy węglowodany tłuszczem (w tym nasyconym)
poszczególnymi grupami kwasów tłuszczowych? W metaanalizie badań
przeprowadzonych w 2009 roku przez Micha i Mozaffarian wynika, iż
tłuszcze nasycone zwiększają stężenie cholesterolu całkowitego,
cholesterolu frakcji LDL, cholesterolu frakcji HDL oraz obniżają
stężenie
triglicerydów. Kwasy jednonienasycone oraz wielonienasycone obniżają
stężenie
triglicerydów i lipoprotein o niskiej gęstości. Szkodliwy wpływ
nasyconych
kwasów tłuszczowych obserwowano wyłącznie, gdy porównywano je do
działania
kwasów wielonienasyconych.
Na podstawie powyższych danych
można wysunąć wniosek, iż nie ma podstaw do eliminacji smalcu z diety. Jak
również obniżania zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych poniżej zalecanej
normy 10% zapotrzebowania energetycznego. Wyższa procentowa zawartość tłuszczy nie jest skorelowana z
występowaniem chorób sercowo-naczyniowych. Należy zaznaczyć, iż na skład produktów mięsnych
duże znaczenie ma dieta zwierząt, z których dane produkty pochodzą. Tak więc
skład smalcu nie jest stały i ilość kwasów tłuszczowych z rodziny n-6 może ulegać
dużej zmianie, niestety niekorzystnej dla nas.
Literatura
1.
Calder
PC. n-3 Polyunsaturated fatty acids, inflammation, and inflammatory diseases.
Am J Clin Nutr. June 2006. vol. 83 no. 6. S1505-1519S.
2.
Cicerale
S., Lucas L., Keast R. Biological Activities of Phenolic Compounds Prezent in
Virgin Olive Oil. Int. J. Mol. Sci. 2010, 11, 458-479.
3.
Cordain
L. The paleo answer. 2012. John Wiley & Sons, Inc., Hoboken, New Jersey.
ISBN 978-1-118-16011-4.
4. Dobryniewski
J, Szajda SD, Waszkiewicz N, Zwierz K. Biologia niezbędnych nienasyconych
kwasów tłuszczowych (NNKT). Przegląd Lekarski 2007 / 64 / 2. 91-99.
5.
Micha
R, Mozaffarian D. Saturated Fat and Carfdiometabolic Risk Factors, Coronary
Heart Disease, Stroke, and Diabetes: a Fresh Look at the Evidence. Lipids. 2010
October; 45(10): 893-905.
6.
Nowak J.Z. Przeciwzapalne „prowygaszeniowe”
pochodne wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Postepy Hig Med. Dosw. (online),
2010; 64: 115-132.
7.
Oh K.,
Hu FB., Manson JE., Stampfer MJ., Willet WC. 2005. Dietary Fat Intake and Risk of Coronary Heart
Disease in Women: 20 Years of Follow-up of the Nurses’ Health Study. Am. J.
Epidemiol. (2005) 161 (7): 672-679.
8.
Simopoulos
A.P. Essentials fatty acids in health and chronic disease. Am J Clin Nutr
September 1999 vol. 70 no. 3. 560s-569s.
9.
Wang
C., Harris W.S., Chung M., Lichtenstein A.H., Balk E.M., Kupelnick B., Jordan H.S.,
Lau J. n-3 Fatty acids from fish or fish-oil supplements, but not
alfa-linolenic acid, benefit cardiovascular disease outcomes in primary- and
secondary-prevention studies: a systematic review. Am J Clin Nutr. July 2006.
vol. 84. no. 1. 5-17.
11. Wcisło T.,
Rogowski W. Rola wielonienasyconych omega-3 w organizmie człowieka.
Cardiovascular Forum 2006, 11, 3, xx-xx. Copyright 2006 Via Medica, ISSN
1425-3674.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz