Czy dieta zalecana przez wielu naukowców jako najlepsza na
świecie może mieć jakieś negatywne strony? Robb Wolf odpowiada, że jedynym
minusem może być brak możliwości spożywania wspólnych niepaleolitycznych
pokarmów przy wyjściu w towarzystwie ludzi czy picie alkoholu.
Strony
"[Functional medicine] is not for everyone. You have to admit first, before healing, that much of what we suffer from is self-inflicted: poor diet choices, lack of exercise, and focus on work and career, not on family and relationships. But because we choose these things we can, by choice, go back to a healthier way of being." - Dr. Dan Kalish
piątek, 21 września 2012
piątek, 6 stycznia 2012
Charakterystyka i właściwości miodu
Miód jest produktem spożywczym wytwarzanym oraz przechowywanym przez pszczoły miodne Apis mellifera w plastrach uli. Z definicji, miód jest produktem czystym, do którego nie dodano żadnej substancji obcej. Wyróżnia się następujące rodzaje miodu: miód kwiatowy bądź nektarowy pochodzący z kwiatów oraz miód spadziowy pochodzący z wydzielin insektów (mszyce, czerwce). Produkt ten jest bogatym źródłem głównie węglowodanów (glukoza i fruktoza; 85-95%, melezytoza w miodach spadziowych, sacharoza - dzięki dużej ich ilości dostarcza 330 kcal/100g) jednakże poza nimi zawiera również związki fenolowe, lipidy, lotne substancje, olejki eteryczne, kwas askorbinowy (średnio 25 mg/kg), α-tokoferol, karotenoidy (~0,05 mg/kg), enzymy (oksydaza glukozy, katalaza, lizozym, ~5 mg/kg), kwasy aromatyczne (~160 mg/kg), wolne aminokwasy (~1,8 mg/kg) i białka (~5 mg/kg) [1,3-6,9,14].
piątek, 16 grudnia 2011
Antocyjany: Charakterystyka, wpływ na zdrowie, źródła.
Związki fenolowe są wtórnymi metabolitami roślin spełniających szereg prozdrowotnych właściwości w organizmie zwierząt. Naturalnych związków fenolowych poznano około ośmiu tysięcy i w zależności od struktury szkieletu można podzielić je na kilka grup jak np. kwasy fenolowe, flawonoidy, stilbeny i inne [1].
Omawiana grupa związków (antocyjany) należy do flawonoidów [1,2]. Flawonoidy dzielą się wg. poniższego schematu na szereg pochodnych [2]:
niedziela, 20 listopada 2011
Współpraca witaminy E z witaminą C
Artykuł opisuje tokoferole, głównie α-tokoferol. W pracy zawarte są ciekawe fakty bądź przypuszczenia na temat funkcji witaminy E w organizmie jako zmiatacza wolnych rodników.
Witaminą E nazywamy związki pełniące w organizmie funkcje regulujące, do których należą pochodne tokolu oraz tokotrienolu, wykazujące aktywność jednej pochodnej tokolu którą jest α -tokoferol. Do witaminy tej należy w sumie 8 związków; 4 tokoferole (α, β, γ, δ) oraz 4 tokotrienole (α, β, γ, δ). Budowę chemiczną przedstawia poniższa rycina [1].
wtorek, 1 listopada 2011
Proporcje wielonienasyconych kwasów ω-3:ω-6 w diecie oraz ich metabolizm.
Prozdrowotne właściwości kwasów ω-3 wykazano głównie w profilaktyce i leczeniu: chorób serca, nadciśnienia, cukrzycy typu 2, chorób nerek, reumatycznym zapaleniu stawów, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, chorobie Leśniowskiego-Crohn'a i przewlekłej zaporowej chorobie płuc. Zmiany nawyków żywnościowych spowodowały zmianę stosunku kwasów ω-6: ω-3 z 1-2:1 do >30:1, przyczyniając się do rozwoju wielu chorób. Rozwój technologiczny i agrokulturalny spowodował zmianę w proporcji i ilości tłuszczów w diecie [1]. Poniżej hipotetyczna zmiana zawartości i rodzaju tłuszczów w diecie na przestrzeni lat:
sobota, 22 października 2011
Witamina D - kilka słów
Witaminami nazywamy związki, które dla organizmu są egzogenne, a są mu niezbędne do życia. Nazwa pochodzi od pierwszego związku wyizolowanego w 1912 roku przez biochemika Krzysztofa Funk’a, który był aminą.
Jedną z witamin lipofilnych jest witamina D. Do grupy tej należy każdy związek wykazujący działanie przeciwkrzywiczne. Obecnie takich związków jest dziesięć, z czego największą aktywność wykazuje witamina D2 (Ergokalcyferol) oraz witamina D3 (cholekalcyferol). Zapotrzebowanie na witaminę D jest głównie zaspokajane przez promienie słoneczne, zbyt duże napromieniowanie prowadzi zaś do powstania nieaktywnych toksysteroli i suprasteroli. [1].
środa, 28 września 2011
Produkty zbożowe - Loren Cordain
Loren Cordain zdobył status doktora w 1981 roku na Uniwersytecie w Utah, natomiast od 1982 roku aż do teraz, jest profesorem na Uniwersytecie na wydziale "Health and Exercise Science" w Colorado [1]. Jest on sławnym specjalistą, promującym sposób żywienia, w jaki odżywiali się nasi przodkowie. Jest autorem kilku książek odnoszących się do tego stylu odżywiania - tzn. diety paleolitycznej, są nimi "The Paleo Diet", "The Paleo Diet for Athletes", "The Dietary Cure for Acne" oraz "The Paleo Diet Cookbook".
Poniżej chcę skrótowo zaprezentować pracę napisaną przez doktora odnośnie jednej z 12 grup produktów spożywczych jakimi są produkty zbożowe[3], które dzisiaj stanowią podstawę piramidy żywienia (wraz z ziemniakami)[2].
Poniżej chcę skrótowo zaprezentować pracę napisaną przez doktora odnośnie jednej z 12 grup produktów spożywczych jakimi są produkty zbożowe[3], które dzisiaj stanowią podstawę piramidy żywienia (wraz z ziemniakami)[2].
Subskrybuj:
Posty (Atom)