Witaminami nazywamy związki, które dla organizmu są egzogenne, a są mu niezbędne do życia. Nazwa pochodzi od pierwszego związku wyizolowanego w 1912 roku przez biochemika Krzysztofa Funk’a, który był aminą.
Jedną z witamin lipofilnych jest witamina D. Do grupy tej należy każdy związek wykazujący działanie przeciwkrzywiczne. Obecnie takich związków jest dziesięć, z czego największą aktywność wykazuje witamina D2 (Ergokalcyferol) oraz witamina D3 (cholekalcyferol). Zapotrzebowanie na witaminę D jest głównie zaspokajane przez promienie słoneczne, zbyt duże napromieniowanie prowadzi zaś do powstania nieaktywnych toksysteroli i suprasteroli. [1].
Ze względu na małą ilość fortyfikowanych produktów spożywczych tą witaminą, małą ilość produktów w których ta witamina występuje naturalnie i odpowiednio niewielkie ich ilości jadane przez człowieka, konieczność stosowania niewielkich dawek w fortyfikacji w obawie przed hiperwitaminozą, zmuszeni jesteśmy skupić uwagę na to, by ilość promieni słonecznych oraz ilość witaminy D w żywności była dostarczana w odpowiednich ilościach.
Zachęcam do przeczytania pracy wydanej w 2008 w „The American Journal of Clinical Nutrition”[2] opisującej konsekwencje zdrowotne niedoboru witaminy D. W pracy opisano źródła witaminy, jej metabolizm i mechanizm aktywności biologicznej, powody niedoboru oraz zalecenia mające na celu chronić przed niedoborem oraz w leczeniu niedoboru witaminy D.
Obecnie niedobory tych związków rozpoznawane są jako pandemia, w szczególności dotykającą kraje Europy Północnej. Na niedobory narażeni są w dużym stopniu emigranci Afryki Subsaharyjskiej, ludzie wystawiani na niewielkie ilości słońca, z nieodpowiednią dietą (niska biodostępność), z chorobami mogącymi wchodzić w konflikt z metabolizmem witaminy D oraz ludzie z problemami trawienia tłuszczy i ich przyswajaniu.
1. Praca zbiorowa pod redakcją Zdzisława E.Sikorskiego. Chemia Żywności tom 3 odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności. WNT. (1994, 2007).
2. Michael F Holick and Tai C Chen. (2008). Vitamin D deficiency: a worldwide problem with health consequences. Am J Clin Nutr April 2008 vol. 87 no. 4 1080S-1086S.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz