Czy dieta zalecana przez wielu naukowców jako najlepsza na
świecie może mieć jakieś negatywne strony? Robb Wolf odpowiada, że jedynym
minusem może być brak możliwości spożywania wspólnych niepaleolitycznych
pokarmów przy wyjściu w towarzystwie ludzi czy picie alkoholu.
Niedobór żelaza uznawany jest za największy na świecie
spośród wszystkich pierwiastków. Duży jego deficyt objawia się anemią, która
może być powodowana również poprzez niedobór witaminy B12 oraz kwasu
foliowego [Ramakrishna U. 2002] (cyjanokobalamina bierze udział w budowie
czerwonych krwinek oraz aktywacji kwasu foliowego, który również pełni tę
funkcję [Sikorski Z.E. 2007]). Jednak są ludzie, którzy powinni unikać tego
pierwiastka w diecie. Są to osoby chore na hemochromatozę.
Genetyczna hemochromatoza jest chorobą dziedziczną,
polegającą na odkładaniu się żelaza w organizmie poprzez nadmierną jego
absorpcję z pożywienia. Występuje wskutek mutacji genu odpowiedzialnego za
wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Północni Europejczycy w około 0,5%
są nosicielami homozygotycznymi, a około 10% z nich jest heterozygotami
[Lindeberg S. 2009]. Szybkie rozprzestrzenianie się zmutowanego genu związane
jest z przejściem ludzi z diety paleolitycznej do współczesnej w czasie
rewolucji neolitycznej i związane jest z adaptacją organizmu do zmiany nawyków
żywieniowych. Ze względu na duże ilości żelaza w diecie paleolitycznej, osoby
chore na hemochromatozę są zagrożone przy diecie paleolitycznej i zaleca się,
by zwróciły uwagę na ilość żelaza dostarczanego do diety oraz ilość odkładającą
się w organizmie poprzez odpowiednie badania lekarskie [Crawford D. H.G. et al.
1995; Lindeberg S. 2009].
Nadmiar żelaza zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca,
nowotworu. Ostry nadmiar powoduje uszkodzenie tkanek [Kaltwaser J.P., 1998;
Fleming R.E., Ponka. P. 2012]. Najczęściej występującymi objawami
hemochromatozy w badaniu epidemiologicznym, przeprowadzonym na 251 pacjentach, były:
zmiany w funkcjonowaniu wątroby, stwierdzone u 75% badanych, słabość i fizyczne
wyczerpanie (74%), nadmierna pigmentacja (70%), cukrzyca (48%), bóle stawów (44%),
impotencja (u 45% badanych mężczyzn) oraz nienormalne wyniki w elektrokardiografii
(31%) [Niederau C. et al. 1994]. U ludzi z dziedziczną hemochromatozą, bardzo
często występują bóle mięśni szkieletowych [Fleming R.E., Ponka. P. 2012]. Z
dietetycznego punktu widzenia, chorujący na hemochromatozę starają się
zmniejszyć absorpcję żelaza oraz jego ilość w diecie. Inhibitorami żelaza
niehemowego są kwas fitynowy, taniny, ogółem polifenole, kwas szczawiowy oraz
węglany [Kaltwaser J.P. 1998].
Ramakrishnan U. Prevalence of Micronutrient
Malnutrition Worldwide. Nutrition Reviews. Volume 60. Ussie Supplement s5.
Pages 46-52. May 2002.
Sikorski Z.E. Chemia Żywności. Odżywcze I zdrowotne
właściwości składników żywności.WNT. Warszawa. 2007.
Fleming
R.E., Ponka P. Iron Overload in Human Disease. Correspondence. N Engl J Med.
2012; 366:1548-1550. April 19. 2012.
Kaltwasser
JP, Werner E, Schalk K, Hansen C, Gottschalk R, Seidl C. Clinical trial on the
effect of regular tea drinking on iron accumulation in genetic
haemochromatosis. Gut 1998;43:699-704
Niederau
C., Strohmeyer G., Stremmel W. Epidemiology, clinical spectrum and prognosis of
hemochromatosis. Adv Exp Med Biol. 1994;356:293-302.
Lindeberg
S. Food and Western Disease: Health and nutrition from an evolutionary
perspective. 2009. ISBN: 978-1-4051-9771-7.
Crawford, D.H., Powell, L.W.,
Leggett, B.A., et al. (1995) Evidence that the ancestral
haplotype in Australian
hemochromatosis patients may be associated with a common
mutation in the gene. Am
J Hum Genet 57, 362–7.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz