"[Functional medicine] is not for everyone. You have to admit first, before healing, that much of what we suffer from is self-inflicted: poor diet choices, lack of exercise, and focus on work and career, not on family and relationships. But because we choose these things we can, by choice, go back to a healthier way of being." - Dr. Dan Kalish

środa, 13 marca 2013

Ewolucja otyłości - hipoteza oszczędnego genotypu i fenotypu

Wenus z Willendorf
Marek Konarzewski - Profesor Instytutu Biologii w Białymstoku, autor świetnej książki "Na początku był głód" w 2006 roku opublikował pracę pt. "Ewolucja Otyłości" w czasopiśmie Nauka. W pracy charakteryzuje otyłość oraz jej występowania na świecie powołując się m.in. na hipotezę oszczędnego genotypu oraz fenotypu. Obie hipotezy tłumaczą występowanie epidemii otyłości w dzisiejszym świecie.

sobota, 9 marca 2013

Denise Minger - Meet your Meat

Denise Minger - urodzona w 1987 roku Amerykanka w 2012 roku wygłosiła ciekawą prezentację na temat mięsa. Omówiła w niej wady oraz zalety udziału mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego w diecie człowieka. Poruszone zostały również tematy związane z cholesterolem oraz tłuszczami nasyconymi. Za pośrednictwem youtube'a film można obejrzeć bezpłatnie, online. Już nie długo pojawi się książka autorki pt. "Deatch By Food Pyramid", która wydaje się być ciekawą pozycją, dla osób zainteresowanych tematem żywienia. Więcej można przeczytać na stronie autorki.

środa, 27 lutego 2013

Zastąpienie węglowodanów tłuszczami a metabolizm wątroby, tłuszczy i glukozy


Znaczenie węglowodanów w diecie jako podstawowe źródło energii jest szeroko rozpowszechnione przez instytucje rządowe i międzynarodowe. Produkty węglowodanowe stanowią podstawę piramidy żywienia człowieka. Obecnie przeprowadzone badania dowodzą, że zmniejszenie ich ilości w diecie na rzecz tłuszczy przynosi poprawę profilu lipidowego krwi, metabolizmu glukozy oraz wspomaga leczenie syndromu metabolicznego. Zmiany te, zauważalne są również wtedy, gdy zastosowana dieta nie prowadzi do zmniejszenia masy ciała.

środa, 13 lutego 2013

Staffan Lindeberg - Szwedzki profesor Wydziału Medycznego Uniwersytetu Lundzkiego

Staffan Lindeberg, Szwedzki profesor Uniwersytetu Lundzkiego Wydziału Medycznego. W 1989 roku przeprowadził badania na populacji mieszkańców Kitavy, wysp Trobrianda, Papui Nowej Gwinei. Mieszkańcy Ci charakteryzują się brakiem występowania chorób charakterystycznych dla społeczeństw uprzemysłowionych, zachodnich jak wylew, choroba wieńcowa serca, cukrzyca, nadciśnienie czy nadwaga (więcej o badaniu). Staffan Lindeberg jest zdania, że człowiek ewoluował w środowisku, które determinowało dietę człowieka przez miliony lat ewolucji. Żywność współczesna, do której nie jesteśmy przystosowani genetycznie, jest źródłem składników przyczyniających się do rozwoju chorób dieto-zależnych. Profesor jest autorem pierwszych przeprowadzonych randomizowanych badań kontrolnych na ludziach i zwierzętach z udziałem diety paleolitycznej (więcej o badaniu).

piątek, 8 lutego 2013

NowaDebata rozmawia z Garym Taubes'em

W 2012 roku przedstawiciele portalu nowadebata.pl przeprowadzili wywiad z naukowcem Garym Taubes'em. Autor wyśmienitych książek o tematyce naukowej, fizyk, autor "Good calories, bad calories" oraz "Why we get fat, and what to do with it" o tematyce związanej z żywieniem człowieka. W książkach Taubes obala wiele mitów żywieniowych, które powielane są w środowisku medycznym i naukowym. W wywiadzie nowadebata zadaje pytania związane z treścią ksiażek.

Autor prowadzi również blog o odżywianiu.

piątek, 25 stycznia 2013

Ocena potencjału klinicznego i biologicznego diety paleolitycznej

W rocznikach Państwowego Zakładu Higieny (PZH) w 2012 roku ukazał się ciekawy artykuł Łukasza M. Kowalskiego oraz Jacka Bujko pt. "Ocena potencjału klinicznego i biologicznego diety paleolitycznej".

"Łukasz Kowalski jest kandydatem na doktora w Katedrze Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie." Więcej o nim, oraz jego ciekawych pracach, wpisach można przeczytać na jego starym blogu (kliknij tutaj) oraz aktualnej stronie getprimal.pl

Z pracy możemy dowiedzieć się:
  • wstępnych informacji na temat diety paleolitycznej, czyli łowiecko-zbierackiej
  • stanu zdrowia współczesnych łowców-zbieraczy
  • Jak wygląda rekonstrukcja diety paleolitycznej, na podstawie badania przeprowadzonego w 2010 roku przez Kuipers'a i wsp.
  • O dotychczas przeprowadzonych badaniach eksperymentalnych z udziałem diety paleolitycznej
  • oraz potencjalnym zastosowaniu diety paleolitycznej i obszarze przyszłych badań
Zapraszam do zapoznania się z pełną treścią pracy, można ją przeczytać bezpłatnie na stronie PZH, klikając tutaj.

środa, 16 stycznia 2013

S. Boyd Eaton, M.D. - Long-Term Paleo: What Happens if You Follow the Ancestral Health Protocol for Thirty Years?

S. Boyd Eaton jest wyśmienitym proferosem, który jako pierwszy wraz z Konner M. napisali na naukowym forum światowym o diecie paleolitycznej [1]. Do dnia dzisiejszego naukowcy Ci są autorami bądź współautorami wielu bardzo ciekawych prac naukowych na temat żywienia człowieka.