Znaczenie węglowodanów w diecie jako podstawowe źródło
energii jest szeroko rozpowszechnione przez instytucje rządowe i międzynarodowe.
Produkty węglowodanowe stanowią podstawę piramidy żywienia człowieka. Obecnie
przeprowadzone badania dowodzą, że zmniejszenie ich ilości w diecie na rzecz
tłuszczy przynosi poprawę profilu lipidowego krwi, metabolizmu glukozy oraz wspomaga
leczenie syndromu metabolicznego. Zmiany te, zauważalne są również wtedy, gdy
zastosowana dieta nie prowadzi do zmniejszenia masy ciała.
Przeprowadzona w 2010 roku metaanaliza przez Micha i Mozaffarian donosi, że zastąpienie węglowodanów tłuszczami, w tym nasyconymi prowadzi poprawy profilu lipidowego krwi. Podniesiony poziom LDL-C (ang. Low density lipoprotein-cholesterol) po tłuszczach nasyconych nie zwiększa ryzyka wystąpienia choroby układu krwionośnego, gdyż jednocześnie dochodzi do wzrostu poziom cholesterol HDL, a sam stosunek cholesterolu całkowitego do cholesterolu frakcji HDL nie ulega zmianie. Zmiany w profilu lipidowym krwi przedstawiono za pomocą poniższych rycin (rys. 1.) [1]. Spożycie tłuszczy i węglowodanów porównywano już w innym artykule, publikowanym na blogu.
Rys. 1. a, b, c. Zmiany w lipidogramie po wprowadzeniu
kwasów tłuszczowych nasyconych (ang. SFA – saturated fatty acids), jednonienasyconych (ang. MUFA – monounsaturated
fatty acids), wielonienasyconych (ang. PUFA – polyunsaturated fatty acids) lub
kwasów tłuszczowych trans (ang. TFA – trans fatty acids) jako izokaloryczne
zastąpienie węglowodanów. TC – cholesterol całkowity (ang. total cholesterol),
CHO – węglowodany (ang. carbohydrates) [1].
Dzięki przeprowadzonemu badaniu przez Volek i innych z udziałem
diety niskowęglowodanowej i wysokowęglowodanowej o kaloryczności, procentowej
zawartości dziennego zapotrzebowania energii z węglowodanów, tłuszczy i białka
kolejno 1504 kcal, 12:59:28 [%] oraz 1478 kcal, 56:24:20 [%] dały ciekawe
wyniki w zmianie wskaźników ryzyka rozwoju choroby układu krwionośnego. Zmianę ich
poziomu po 12 tygodniach stosowanej diety na pacjentach z nadwagą, z syndromem
metabolicznym zobrazowano w postaci poniższej ryciny (rys. 2). Warto zaznaczyć,
że dane zobrazowane na rycinie 2 zostały zaobserwowane u pacjentów z zaburzonym
metabolizmem tłuszczy. U osób zdrowych zmniejszenie węglowodanów w diecie nie
prowadzi do aż tak dużych zmian. Pomimo dużego spożycia kwasów tłuszczowych
nasyconych w grupie odżywiającej się dietą wysokotłuszczową, ich stężenie w
krwioobiegu było znacznie niższe w porównaniu do grupy wysokowęglowodanowej [2].
Rys. 2. Skrócony opis zmian indykatorów po 12 tygodniowej
diecie wysoko bądź niskowęglowodanowej u pacjentów z nadwagą z stwierdzonym
syndromem metabolicznym. Body mass – masa ciała, Ab Fat – tłuszcz brzuszny, TG –
triglicerydy, TG AUC – powierzchnia pod krzywą, ApoB – apolipoproteina B, ApoA-1
– apolipoproteina A-1, ApoB/ApoA-1 – stosunek ApoB do ApoA-1, Small LDL – małe
cząsteczki cholesterolu frakcji LDL, Glu – glukoza, Insulin – insulina, HOMA (Homeostasis
Model Assessment) – matematyczny model oceny insulinooporności, lepton –
leptyny, Total SFA – całkowity poziom kwasów tłuszczowych nasyconych. VLCKD
oznacza dietę niskowęglowodanową, natomiast LFD dietę niskotłuszczową.
W badaniu przeprowadzonym przez Shulman’a i wsp. [2] wykazano, że u ludzi z obniżoną
wrażliwością tkankową na działanie insuliny synteza glikogenu mięśniowego oraz
wątrobowego była zaburzona, a dostarczone węglowodany były kierowane do wątroby
i wykorzystywane w lipogenezie de novo
oraz syntezie triglicerydów.
Zmianę metabolizmu wątroby pod wpływem redukcji węglowodanów
zobrazowano na poniższej rycinie (rys. 3). Zauważalna jest adaptacja
enzymatyczna i metaboliczna przy redukcji spożycia węglowodanów w diecie na
korzyść metabolizmu tłuszczy [2].
Rys. 3. Schemat regulacji metabolizmu wątroby pod wpływem
diety niskowęglowodanowej. Wskutek zmniejszonej ilości węglowodanów, dochodzi
do spadku ligandów będących produktami hydrolizy enzymatycznej węglowodanów
spożywczych (glukoza, fruktoza) oraz insuliny, które służące jako aktywatory lipogenezy
oraz inhibitory szlaków oksydacji kwasów tłuszczowych. Skutkiem zastosowania
diety o obniżonej zawartości węglowodanów jest wzrost oksydacji tłuszczy,
obniżona litogeneza oraz sekrecja cząsteczek cholesterol VLDL (ang. very
low-density lipoprotein) [2]. Opisy
skrótów użytych w rycinie znajdują się na końcu pracy.
Podsumowując wpływ węglowodanów na profil lipidowy krwi wynika, że [2]:
- Podnoszą one poziom VLDL oraz TG we krwi. Wzrost sekrecji większych cząstek VLDL1 (zaw. większe ilości TG) sprzyjają syntezie małych cząstek LDL oraz rozpadowi HDL-C
- Obniżają poziom HDL-C
- Przyczyniają się do wzrostu stężenia małych, gęstych cząsteczek cholesterolu frakcji LDL, które są bardziej aterogenne od dużych cząsteczek LDL-C
- Ludzie z genetycznymi predyspozycjami do przewagi małych cząstek LDL przypisywani są jako model B, podczas gdy ludzie z predyspozycją do przewagi większych cząstek LDL przypisywani są do modelu A. U ludzi należących do modelu A, po redukcji tłuszczu, a więc zwiększeniu spożyciu węglowodanów, obserwuje się „przestawienie” na model B
- Przyczyniają się do nadprodukcji apolipoproteiny B-100 znajdującej się w VLDL, redukują stopień rozpadu cząstek zawierających ApoB oraz zwiększają katabolizm apolipoproteiny A-I znajdującej się w cząsteczkach cholesterolu HDL
- Zwiększone stężenie glukozy we krwi zwiększa syntezę P-3-glicerolu, wykorzystywanego do reestryfikacji wolnych kwasów tłuszczowych
Opis skrótów zastosowanych w rycinie 3:
·
ACC (ang. acetyl-CoA carboxylase) –
karboksylaza acetyl-CoA
·
AcCoA
- acetyl-CoA
·
AMPK (ang. AMP-activated protein kinase) –
kinaza aktywowana 5’AMP
·
ApoB
(ang. Apolipoprotein B) – apolipoproteina B
·
ChREBP (ang. carbohydrate response element binding
protein) – białko aktywowane w odpowiedzi na wysoki poziom glukozy we krwi
·
FA (ang. fatty acids) – kwasy tłuszczowe
·
FAS
(ang. Fatty acid synthase) – syntaza kwasów tłuszczowych
·
FGF21
(ang. fibroblast growth factor 21) – czynnik wzrostu fibroblastów 21
·
GK (ang. glucokinase) – glukokinaza
·
Glu – skrót od glukoza (ang. glucose)
·
GLUT2
(ang. glucose transporter 2) – transporter glukozy 2
·
PFK (ang. phosphofructokinase) –
fosfofruktokinaza
·
plasma fructose/glucose/insulin/FA – poziom fruktozy/glukozy/insuliny/kwasów
tłuszczowych w krwi
·
PPARα
(ang. peroxisome proliferator-activated receptor α) - receptory aktywowane proliferatorami
peroksysomów
·
SFA (ang. saturated fatty acids) – kwasy tłuszczowe
nasycone
·
TG
(ang. Triglycerides) – triglicerydy
·
VLDL
(ang. Very low-density lipoprotein) – lipoproteina o bardzo niskiej gęstości
Piśmiennictwo
2. Volek
J.S., Fernandez M.L., Feinman R.D., Phinney
S.D.: Dietary carbohydrate
restriction induces a unique metabolic state positively affecting atherogenic
dyslipidemia, fatty acid partitioning, and metabolic syndrome. Vol. 47, Issue
5. 2008. 307-318.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz