"[Functional medicine] is not for everyone. You have to admit first, before healing, that much of what we suffer from is self-inflicted: poor diet choices, lack of exercise, and focus on work and career, not on family and relationships. But because we choose these things we can, by choice, go back to a healthier way of being." - Dr. Dan Kalish

sobota, 9 marca 2013

Denise Minger - Meet your Meat

Denise Minger - urodzona w 1987 roku Amerykanka w 2012 roku wygłosiła ciekawą prezentację na temat mięsa. Omówiła w niej wady oraz zalety udziału mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego w diecie człowieka. Poruszone zostały również tematy związane z cholesterolem oraz tłuszczami nasyconymi. Za pośrednictwem youtube'a film można obejrzeć bezpłatnie, online. Już nie długo pojawi się książka autorki pt. "Deatch By Food Pyramid", która wydaje się być ciekawą pozycją, dla osób zainteresowanych tematem żywienia. Więcej można przeczytać na stronie autorki.
Kilka ciekawych informacji, wartych do zapamiętania to:
  • Mięso zawiera duże ilości metioniny wytwarzającej homocysteinę, ludzie z niedoborem witaminy B6 i B12, kwasu foliowego, choliny i betainy mają podwyższony jej poziom we krwi.
  • Zmniejszenie spożycia metioniny może podnieść stężenie glutationu we krwi. Natomiast zwiększone, obniżyć zawartość glicyny w organizmie
  • W badaniach na zwierzętach, zmniejszone spożycie metioniny daje takie same efekty co dieta o obniżonej kaloryczności. Podobne efekty daje suplementacja glicyną.
  • Bogatym źródłem glicyny są żelatyna, tkanki łączne, skóra, kolagen, szpik kostny.
  • Warto uwzględnić organy wewnętrzne w diecie. Nie spożywać wybranych partii produktów mięsnych
  • 1/5 mieszkańców USA dotkniętych jest mutacją genu powodującą rozwój hemochromatozy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz