Kilka ciekawych informacji, wartych do zapamiętania to:
- Mięso zawiera duże ilości metioniny wytwarzającej homocysteinę, ludzie z niedoborem witaminy B6 i B12, kwasu foliowego, choliny i betainy mają podwyższony jej poziom we krwi.
- Zmniejszenie spożycia metioniny może podnieść stężenie glutationu we krwi. Natomiast zwiększone, obniżyć zawartość glicyny w organizmie
- W badaniach na zwierzętach, zmniejszone spożycie metioniny daje takie same efekty co dieta o obniżonej kaloryczności. Podobne efekty daje suplementacja glicyną.
- Bogatym źródłem glicyny są żelatyna, tkanki łączne, skóra, kolagen, szpik kostny.
- Warto uwzględnić organy wewnętrzne w diecie. Nie spożywać wybranych partii produktów mięsnych
- 1/5 mieszkańców USA dotkniętych jest mutacją genu powodującą rozwój hemochromatozy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz