"[Functional medicine] is not for everyone. You have to admit first, before healing, that much of what we suffer from is self-inflicted: poor diet choices, lack of exercise, and focus on work and career, not on family and relationships. But because we choose these things we can, by choice, go back to a healthier way of being." - Dr. Dan Kalish

niedziela, 21 października 2012

Tłuszcz nasycony czy węglowodany ?



 
Począwszy od lat 60-tych tłuszcze nasycone są obwiniane za rozwój chorób układu krwionośnego poprzez wpływ na wzrost cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu frakcji LDL we krwi u ludzi je spożywających. Do dni dzisiejszych instytucje zalecają obniżenie zawartości tłuszczy nasyconych w diecie kosztem spożycia węglowodanów, które stanowią podstawię piramidy żywienia człowieka. American Heart Association (AHA) zaleca, by tłuszcze w diecie nie przekraczały 7% całkowitej ilości dostarczanej energii. Word Health Organization (WHO) radzi, by ilość ich wynosiła nie więcej niż 10% [1,2]. W diecie plemion łowiecko zbierackich ilość tłuszczy nasyconych wacha się i sięga nawet 20%. Średnio wynoszą one 10-15% [2,3]

środa, 17 października 2012

Food, Inc. - Korporacyjna żywność (2008)


Film ukazujący kulisy produkcji żywności od ziarna do odbiorcy. Kulisy, które są ukrywane przed konsumentem kurtyną prawną. Gdzie rolnik jest podmiotem firm produkcyjnych, bez którego sam nie jest w stanie się utrzymać.

piątek, 21 września 2012

Zagrożenie hemochromatozą w diecie paleolitycznej



Czy dieta zalecana przez wielu naukowców jako najlepsza na świecie może mieć jakieś negatywne strony? Robb Wolf odpowiada, że jedynym minusem może być brak możliwości spożywania wspólnych niepaleolitycznych pokarmów przy wyjściu w towarzystwie ludzi czy picie alkoholu.

piątek, 6 stycznia 2012

Charakterystyka i właściwości miodu

Miód jest produktem spożywczym wytwarzanym oraz przechowywanym przez pszczoły miodne Apis mellifera w plastrach uli. Z definicji, miód jest produktem czystym, do którego nie dodano żadnej substancji obcej. Wyróżnia się następujące rodzaje miodu: miód kwiatowy bądź nektarowy pochodzący z kwiatów oraz miód spadziowy pochodzący z wydzielin insektów (mszyce, czerwce). Produkt ten jest bogatym źródłem głównie węglowodanów (glukoza i fruktoza; 85-95%, melezytoza w miodach spadziowych, sacharoza - dzięki dużej ich ilości dostarcza 330 kcal/100g) jednakże poza nimi zawiera również związki fenolowe, lipidy, lotne substancje, olejki eteryczne, kwas askorbinowy (średnio 25 mg/kg), α-tokoferol, karotenoidy (~0,05 mg/kg), enzymy (oksydaza glukozy, katalaza, lizozym, ~5 mg/kg), kwasy aromatyczne (~160 mg/kg), wolne aminokwasy (~1,8 mg/kg) i białka (~5 mg/kg) [1,3-6,9,14].

piątek, 16 grudnia 2011

Antocyjany: Charakterystyka, wpływ na zdrowie, źródła.

Związki fenolowe są wtórnymi metabolitami roślin spełniających szereg prozdrowotnych właściwości w organizmie zwierząt. Naturalnych związków fenolowych poznano około ośmiu tysięcy i w zależności od struktury szkieletu można podzielić je na kilka grup jak np. kwasy fenolowe, flawonoidy, stilbeny i inne [1].

Omawiana grupa związków (antocyjany) należy do flawonoidów [1,2].  Flawonoidy dzielą się wg. poniższego schematu na szereg pochodnych [2]:


niedziela, 20 listopada 2011

Współpraca witaminy E z witaminą C

Artykuł opisuje tokoferole, głównie α-tokoferol. W pracy zawarte są ciekawe fakty bądź przypuszczenia na temat funkcji witaminy E w organizmie jako zmiatacza wolnych rodników.

Witaminą E nazywamy związki pełniące w organizmie funkcje regulujące, do których należą pochodne tokolu oraz tokotrienolu, wykazujące aktywność jednej pochodnej tokolu którą jest α -tokoferol. Do witaminy tej należy w sumie 8 związków; 4 tokoferole (α, β, γ, δ) oraz 4 tokotrienole (α, β, γ, δ). Budowę chemiczną przedstawia poniższa rycina [1].

wtorek, 1 listopada 2011

Proporcje wielonienasyconych kwasów ω-3:ω-6 w diecie oraz ich metabolizm.

Prozdrowotne właściwości kwasów  ω-3 wykazano głównie w profilaktyce i leczeniu: chorób serca, nadciśnienia, cukrzycy typu 2, chorób nerek, reumatycznym zapaleniu stawów, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, chorobie Leśniowskiego-Crohn'a i przewlekłej zaporowej chorobie płuc. Zmiany nawyków żywnościowych spowodowały zmianę stosunku kwasów  ω-6: ω-3 z 1-2:1 do >30:1, przyczyniając się do rozwoju wielu chorób. Rozwój technologiczny i agrokulturalny spowodował zmianę w proporcji i ilości tłuszczów w diecie [1]. Poniżej hipotetyczna zmiana zawartości i rodzaju tłuszczów w diecie na przestrzeni lat: