Liczba ludzi otyłych w różnych stanac USA w roku 1990, 2000 oraz 2010. Źródło: lilithnews.com |
Cukier stołowy czyli sacharoza jest cukrem złożonym z dwóch cukrów prostych: glukozy i fruktozy. Fruktoza jako cukier nie stymulujący insuliny, leptyny, greliny nie przyczynia się do odczucia sytości, nasycenia i zaburza funkcjonowanie ośrodka głodu. Innymi słowy fruktoza dostarcza nam energii a mózg nie otrzymuje wiadomości o tym. Dla niego nadal jesteśmy wstanie deficytu energetycznego przez co jesteśmy zdolni do spożycia większej ilości energii. Fruktoza ponadto jest metabolizowana przede wszystkim w wątrobie co czyni ją jeszcze bardziej niebezpieczną.
Robert H. Lustig. Endokrynolog pediatryczny Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco. |
Zaburzenia w odczuciu głodu, sytości, zaburzenia w funkcjonowaniu układu nagrody, uzależniające właściwości cukru oraz jego wszechobecność... Czy Robert H. Lustig ma rację? Czy faktycznie fruktoza, którą obwinia o pandemię otyłości jest jej przyczyną? Może to hipoteza oszczędnego fenotypu lub genotypu? Więcej dowiecie się z książki wyżej wymienionego pt. "Fat Chance: Beating the Odds Against Sugar; Processed Food, Obesity, and Disease". Wartym uwagi jest także wykład dr. Lustig'a pt. "Sugar: The bitter truth"w której omawia swoją hipotezę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz