Źródło: thatwitchyplace.com |
Jeżeli człowiek o średniej masie
ciała (60-70kg) spożywa ponad tonę żywności rocznie popijając to kilkoma
litrami płynów dziennie niezwykle ważne jest to, co trafia na nasz talerz.
Współczesna żywność jaka znajduje się na półkach sklepowych jest tak
produkowana, by konsument ją kupił i chciał to zrobić następnym razem. Dla
branży spożywczej ważny jest zysk ekonomiczny, a nie zdrowie potencjalnego
konsumenta. Z tego powodu w większości produktów spożywczych znajdują się
dodatki żywnościowe mające zwiększyć ich atrakcyjność w Twoich oczach. Nie
wszystkie z nich oddziałują na nas korzystnie, niektóre wręcz przeciwnie –
oszukują różnego rodzaju mechanizmy naszego organizmu bądź wykazują działanie
wręcz szkodliwe.
Rewolucja przemysłowa
zapoczątkowana około 200 lat temu oraz
bum technologii żywności w ubiegłym wieku są przyczyną pojawienia się w
środowisku dużej ilości nowych związków chemicznych na których ekspozycję
jesteśmy narażeni każdego dnia. Tyrone Hayes zakłada, że w naszych organizmach
będzie można oznaczyć około 30 000 – 50 000 nowych związków
chemicznych których nie znajdziemy u naszej Babci, dziadka. Są to monstrualne
ilości. Możliwe jest także to, że stale wzrastająca liczba ludzi cierpiących z
powodu chorób autoimmunologicznych wynika z ekspozycji człowieka na większe
ilości oraz nowe rodzaje toksyn. Mamy jeden układ odpornościowy i kilka
mechanizmów obronnych którymi bronimy się przed tysiącami nowymi toksynami.
Rozsądny dobór żywności jaką
spożywamy jest jednym z kluczowych elementów odpowiadających za zdrowie
człowieka. Zgadzam się tutaj z Charlotte Gerson, która twierdzi, że choroba
rozwija się głównie z powodu dwóch czynników: zatrucia toksynami oraz niedoboru
składników odżywczych. Nie da się wyczyścić z toksyn oraz poprawić odżywienie
organizmu dietami trwającymi krótki okres czasu.
Dietoterapia ukierunkowana na
detoksykację organizmu jest rodzajem leczenia w którym dostarczając odpowiednie
produkty żywnościowe staramy się wspomóc organizm w eliminacji szkodliwych substancji poprzez różne drogi wydalania ich. Produkty te jednocześnie
winne być najwyższej jakości o możliwie najbardziej zredukowanym poziomie
substancji szkodliwych znajdujących się w nich.
Produktami spożywczymi, które
będą pasować do tych kryteriów będzie żywność prawdziwa, żywa, organiczna. Surowce
które w drodze „od pola do widelca” zostały celowo bądź nieświadomie
zanieczyszczone, nieodpowiednio przetworzone, przechowywane, przygotowane lub w
jakimś innym stopniu utraciły swoją jakość bądź uległa ona obniżeniu to te,
które w diecie nie powinny znaleźć swojego miejsca.
Niejednokrotnie żywność naturalna sama w sobie zawiera substancje oddziałujące
szkodliwie na organizm człowieka – takowe również eliminowane są z diety.
W publikacjach można znaleźć
różnego rodzaju diety oczyszczające zazwyczaj trwające kilka dni. Dieta jaką ja
proponuję polega na zmianie nawyków żywieniowych poprzez wprowadzanie do diety
produktów sprzyjających prawidłowemu funkcjonowaniu organizmu. Zmiany te w
zależności od indywidualnego przypadku wprowadzone są w odpowiednich odstępach
czasowych po to, by mieć pewność że zostaną utrwalone w postaci nawyku
żywieniowego i zostaną na stałe w diecie pacjenta.
Substancje toksyczne
rozpuszczalne w wodzie zazwyczaj łatwiej są wydalane z organizmu przez układ
moczowy z moczem. Te toksyny, które rozpuszczalne są w tłuszczach odkładają się
w tkance tłuszczowej, gdzie ich poziom może być 1000-krotnie wyższego niż ich
stężenie w krwi. Z tej przyczyny detoksykacji towarzyszy zazwyczaj redukcja tkanki
tłuszczowej w przypadku gdy jej poziom przekracza ilość optymalną dla
organizmu. Składniki pobudzające metabolizm tkanki tłuszczowej wspomagają
ten proces.
Warto dodać, że oczyszczanie
organizmu związane jest nie tylko z dietoterapią. Toksyny znajdują się w
produktach codziennego użytku jak szminka, pasty do zębów, woda w opakowaniach
plastikowych… Detoksykacja związana jest także z zmianą nawyków towarzyszących
naszemu codziennemu życiu, zadbaniem o sferę duchową, poprawą jakości snu,
relacji z Twoim partnerem i ludźmi otaczających Cię w codziennym Twoim życiu.
Wszystkie te cechy wpływają na metabolizm Twojego organizmu.
Jeśli jesteś zainteresowany
detoksykacją organizmu zapraszam do współpracy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz