"[Functional medicine] is not for everyone. You have to admit first, before healing, that much of what we suffer from is self-inflicted: poor diet choices, lack of exercise, and focus on work and career, not on family and relationships. But because we choose these things we can, by choice, go back to a healthier way of being." - Dr. Dan Kalish

sobota, 8 lutego 2014

Spożycie białka i odchudzanie

Źródło: naukawpolsce.pap.pl
Istnieje wiele badań potwierdzających pozytywny wpływ zwiększonej ilości białka w diecie na metabolizm człowieka. Białko sprzyja redukcji tłuszczu, zachowuje większą ilość tkanki mięśniowej przy deficycie kalorycznym, poprawia gospodarkę cukrów, tłuszczy i samych białek.

Niewielka część badań nie potwierdza sprzyjającego wpływu białka na redukcję tkanki tłuszczowej i ochronnego wpływu na mięśnie. Ostatnio naukowcy zaproponowali dwie teorie tłumaczące to. Są one dość mocno przekonujące i wyjaśniają brak efektów odchudzenia u ludzi stosujących 'wyższe' dawki białka w diecie.W badaniach tych popełniono jeden/dwa błędy które doprowadziły do braku zmian w badanych wskaźnikach (np. BMI).

Trądzik młodzieńczy - jak zapobiegać dietą?

Trądzik młodzieńczy jest jedną z chorób z którą boryka się większość młodych ludzi. W aptece czy internecie znajduje się wiele preparatów i opisanych sposobów jak radzić sobie z trądzikiem. Jednakże to nie rozwiązuje samej problematyki rozwoju choroby. Występujące wypryski są najczęściej skutkiem nieodpowiedniej diety i/lub zaburzonej równowagi hormonalnej.

Maści, jakimi smarują chorzy skórę mogą pomóc w likwidowaniu wyłącznie efektów rozwiniętej choroby. Podłoże znajduje się gdzie indziej i mało kto zwraca na nie uwagę. W niniejszej pracy postaram się w prosty sposób opisać wpływ współczesnej diety na rozwój trądziku młodzieńczego oraz zmiany jakie należy wprowadzić, by poprawić stan skóry.

Rodzaje kwasów tłuszczowych w diecie


W żywności spożywanej przez człowieka składnikami odżywczymi, makroskładnikami są białko, tłuszcze oraz węglowodany. Każdy z nich można podzielić w zależności m.in. od budowy. Tłuszcze są związkami zbudowanymi z połączonego alkoholu (glicerol) i kwasu tłuszczowego. Kwasy tłuszczowe mają różną długość (ilość atomów węgla) i liczbę wiązań podwójnych (nienasyconych).

Smalec jako źródło tłuszczy w diecie


Według raportu sporządzone przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) liczba ludzi z nadwagą (BMI >25 kg/m2)  w 2002 roku wynosiła 1000 milionów. Z tej liczby, aż 300 milionów ludzi kwalifikuje się do otyłości (BMI >30 kg/m2). Wzrost otyłości obserwowany jest od wielu lat na całym świecie i w 2008 roku liczba ta wg. informacji znajdujących się na stronie WHO kolejno wyniosła 2.3 biliona i 700 milionów. Jak to się dzieje, że wszelkie zalecenia dietetyczne organizacji światowych i państwowych dotyczących „prawidłowego” żywienia nie wykazują poprawy stanu odżywienia ludzi na całym świecie? Te pytanie nurtuje wielu naukowców, dość mocno odpowiadających na nie. Poruszanym problemem tematu będzie natomiast znaczenie smalcu, jako składnika zdrowej diety, produktu odrzucanego często przez wielu konsumentów, jak również nie polecanego przez lekarzy bądź naukowców klasyfikujących go jako źródło tłuszczy nasyconych przyczyniających się do rozwoju chorób układu krwionośnego.

czwartek, 9 stycznia 2014

Najpopularniejsze modele żywieniowe w roku 2014

Na portalu wp.pl pojawił się artykuł opisujący modele żywieniowe, które będą  najpopularniejsze w roku 2014-tym. By nie wprowadzać czytelników w błąd należy napomnieć, że najpopularniejsze modele nie równają się z modelami zdrowymi. Gdyby te modele sprawdzały się, to liczba ludzi z nadwagą/otyłością obniżała się. W poniższym artykule opiszę w skrócie każdą wymienioną tam dietę.

środa, 8 stycznia 2014

Ryba na oliwie z warzywami [LC]


Przedstawiam bardzo lubiany przeze mnie przepis na rybkę z warzywami.

Składniki
Oczywiście każdy może dobrać jak mu się podoba, czegoś więcej/mniej.
1/4 szklanki oliwy, łyżeczka czarnego pieprzu, 2 ząbki czosnku, 2 pomidory pokrojone w kostkę, kilogram ryby morskiej o białym mięsie, 2 cebule pokrojone w krążki, 1/2 szklanki soku z cytryny i/lub limonki, 1/2 zielonej, 1/2 czerwonej papryki drobno pokrojonej, 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 1/2 czerwonej papryki (drobno pokrojonej), łyżeczka pieprzu cayenne.

wtorek, 5 listopada 2013

The Gluten Summit 2014

 
W dniach 11-17 listopada na stronie http://theglutensummit.com dostępne będą wywiady z naukowcami, których praca związana jest z zdrowym żywieniem. Każdego dnia dostępne będą 3-4 wywiady przez okres 24 godzin. Tematyką poruszaną będzie choroba trzewna - celiakia.

Aby otrzymać dostęp do wywiadów należy zarejestrować się na stronie. Więcej informacji w podanym wyżej odnośniku.