"[Functional medicine] is not for everyone. You have to admit first, before healing, that much of what we suffer from is self-inflicted: poor diet choices, lack of exercise, and focus on work and career, not on family and relationships. But because we choose these things we can, by choice, go back to a healthier way of being." - Dr. Dan Kalish

środa, 8 stycznia 2014

Ryba na oliwie z warzywami [LC]


Przedstawiam bardzo lubiany przeze mnie przepis na rybkę z warzywami.

Składniki
Oczywiście każdy może dobrać jak mu się podoba, czegoś więcej/mniej.
1/4 szklanki oliwy, łyżeczka czarnego pieprzu, 2 ząbki czosnku, 2 pomidory pokrojone w kostkę, kilogram ryby morskiej o białym mięsie, 2 cebule pokrojone w krążki, 1/2 szklanki soku z cytryny i/lub limonki, 1/2 zielonej, 1/2 czerwonej papryki drobno pokrojonej, 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 1/2 czerwonej papryki (drobno pokrojonej), łyżeczka pieprzu cayenne.


Wykonanie
Na patelni podgrzać oliwę i zrumienić czosnek. Położyć rybę na oliwie i polać sokiem z limonki i cytryny. Posypać pieprzem czarnym i cayenne, dodać pomidory, cebulę i papryki. Nakryć i dusić przez 15 minut lub do momentu, gdy mięso będzie można rozdzielić widelcem.

Opis prawie oryginalny z książki Cordain'a. Dla tych co nie mają dostępu do sklepu rybnego, ryba mrożona jak się będzie już rozpadać na początku, to obróbkę prowadzimy aż warzywa zmiękną wystarczająco i ryba się odpowiednio zrobi. W moim wykonaniu czosnek drobno posiekałem, zrumieniłem, cebulę położyłem pierwszą i poczekałem aż się podsmaży, dopiero potem dorzuciłem paprykę i pomidor. Poniżej zdjęcia.






Dorzuciłem sobie paczkę ryżu 100g, na talerzu nie widać wszystkiego. Tak więc dla ~ 0,5kg mintaja (bo taką rybę miałem) wychodzi to mniej więcej tak: Mintaj 500g, ryż biały 100g i oliwa ~150g:
Białko 90, ww 77 i tłuszcze 153. Kaloryczność 2032.

Kaloryczność tak dużą nadaje oliwa głównie. W przepisie oryginalnym jest by dać 1000g ryby. Bardzo dobry posiłek dla diety intermittent fasting - jem/nie jem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz