"[Functional medicine] is not for everyone. You have to admit first, before healing, that much of what we suffer from is self-inflicted: poor diet choices, lack of exercise, and focus on work and career, not on family and relationships. But because we choose these things we can, by choice, go back to a healthier way of being." - Dr. Dan Kalish

niedziela, 19 lipca 2015

Orzechy brazylijskie dla serca !

Orzech brazylijski
źródło; swiatkwiatow.pl
Orzechy brazylijskie, tak jak kiedyś tutaj pisałem w ilości 1 sztuki zaspokajają zapotrzebowanie organizmu człowieka na selen gdyż wynosi ono ~50 ug. W nich znajdować się go może od 8 do 83 ug/g orzechu (jeden orzech waży ~5 g). Poza tym są źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, fosforu (tego jest wszędzie dużo), wapnia, żelaza, potasu, cynku i miedzi, tiaminy (witamina B1), niacyny (witamina B3), witaminy rozpuszczalnej w tłuszczach E i witaminy B6. Wszystkie te składniki oddziałują w jakiś sposób na organizm człowieka, choć szczególnie wysoka zawartość selenu i nienasyconych kwasów tłuszczowych odgrywa tutaj ważną rolę.

Badacze z Uniwersytetu Santa Maria w Brazylii postanowili sprawdzić wpływ jednorazowej konsumpcji 0, 5, 20 i 50 g orzechów brazylijskich (jeden waży średnio 4-5 g) na profil lipidowy krwi, funkcje nerek i wątroby (z obawy przed toksycznością takiej podaży selenu). Średnia zawartość selenu w orzechach wyniosła 31 ug/g (+/-19ug/g) tak więc średnio każda z grup spożyła jednorazowo, rosnąco, kolejno 156, 625 i 1560 ug selenu dziennie. Niestety badanie przeprowadzono tylko na 10 osobach, ale wyniki mimo wszystko są oszałamiająco pozytywne (badanie nie było finansowane przez przemysł związany z orzechami).

Po spożyciu orzechów badania markerów funkcji nerek i wątroby nie zostały zmienione co wskazuje na brak toksyczności takiego jednorazowego spożycia selenu (w tym badaniu, z żywności, selen z suplementacji może być toksyczny w niewielkich dawkach) wobec tych narządów. Profil lipidowy krwi był badany po pobraniu próbek krwi w 1, 3, 6, 9, 24 i 48 godzinie oraz 5 i 30 dni po spożyciu orzechów. To co się stało z poziomem LDL-C jest naprawdę zaskakujące, spadł on znacznie już w 6 godzinie po spożyciu orzechów w grupie po spożyciu 20 i 50 g orzechów (czyli 4 oraz 10 orzechów). HDL-C wzrósł w tych grupach znacznie po 9 godzinach od spożycia (cholesterol całkowity i TG nie różniły się znacznie). Co jest najlepsze w tym wszystkim? Zmiany te utrzymywały się przez kolejne dni aż do dnia 30-tego (dalej nie kontynuowano badania mimo tak świetnych wyników). Spójrzcie na obrazek załączony do wpisu. Wynika z tego, że spożycie zaledwie kilku orzechów brazylijskich znacznie poprawia profil lipidowy krwi. Orzechy brazylijskie sa jednymi z produktów, które zalecam każdej z osobie którą się opiekuję by spożywała je codziennie w ilości przynajmniej 1-kilku sztuk.

Zmiany w LDL-C i HDL-C po spożyciu
orzechów brazylijskich w czasie.

Źródło: A single consumption of high amounts of brazil nuts improves lipid profile in healthy volunteers. Research Gate

piątek, 26 czerwca 2015

Kinaza AMPK i metabolizm tkanki mięśniowej

Kinaza AMPK i wrażliwość
insulinowa
Właśnie przeczytałem sobie ponownie artykuł o kinazie białkowej aktywowanej przez AMP (AMPK). Czas jest nieubłagany a wraz z nim proces zapominania. Biochemia AMPK, jak poniżej zamieszczona praca są trudne, ale warte uwagi dlatego że AMPK jest ważnym regulatorem metabolizmu lipidów i węglowodanów w komórce. Na podstawie informacji z artykuły zrobiłem diagram graficzny inhibitorów i aktywatorów AMPK oraz związku między AMPK a wrażliwością insulinową.

czwartek, 25 czerwca 2015

Sfingomielina, tromboksany, oksysterole i choroby serca

http://chemwiki.ucdavis.edu/
W pracy pod tytułem "Interakcje pomiędzy sfingomieliną i oksystyerolami prowadzące do miażdżycy i nagłej śmierci sercowej" Kummerow dostarcza dowodów na poparcie swojej tezy, że styl życia prowadzi do rozwoju miażdżycy na drodze dwóch mechanizmów:
  1. Kalcyfikacji naczyń krwionośnych wywołanych sfingomieliną oraz
  2. zaburzenia przepływu krwi wywołane tromboksanami.
Hipotezę swoją Kummerow opiera o kompozycje, strukture oraz biochemię tętnic wieńcowych. Z przeprowadzonych badań wynika, ze tętnice z rozwijającą się miażdżycą mają znacznie więcej sfingomieliny oraz jonów wapnia niż tętnice wolne od miażdżycy. Przykładowo w jednym badaniu w tętnicy która wymagała wczepienia by-passów poziom jonów wapnia oraz sfingomieliny wynosił kolejno 6345 ppm oraz 48% sfingomieliny w porównaniu do tętnic niezatkanych, gdzie wartości te wyniosły 182 ppm oraz 24%.

środa, 24 czerwca 2015

Balsam do ciała olej kokosowy z woskiem pszczelim


Olej kokosowy wykazuje niezwykłe właściwości gdy jest używany zarówno w celach kosmetycznych i spożywczych. Właściwości bakteriobójcze oleju kokosowego dzięki dużej zawartości kwasu laurynowego (powyżej 50%) można wykorzystać jako składnik maści przeciwtrądzikowej, przeciw opryszczce czy dezodorantu.

niedziela, 21 czerwca 2015

Dieta - kinaza mTOR - trądzik

Źródło; acnevulgaris.iowatracs.us
Trądzik dotyka prawie każdego człowieka na ziemi począwszy jednostek przed okresem dojrzewania płciowego jak również ludzi dorosłych i starszych. Występowanie  wzrasta wraz z wiekiem i jest silnie zależne od metabolizmu organizmu ludzkiego. Zmieniająca się aktywność hormonów płciowych i czynników wzrostowych w trakcie dojrzewania płciowego sprzyja rozwojowi trądziku młodzieńczego. W latach późniejszych pojawiające się problemy z stanem skóry związane są rozregulowanym metabolizmem insuliny oraz nadaktywnością czynników anabolicznych. Żywność spożywana przez człowieka ma bezpośredni wpływ na metabolizm organizmu począwszy od hamującej lub promującej aktywności transkrypcji genów. Nieodpowiednio dobierane produkty spożywcze oraz cała kompozycja diety jest najczęstszą przyczyną rozwoju trądziku.

piątek, 6 marca 2015

"Dlaczego zebry nie mają wrzodów?" Psychofizjologia stresu R.M. Sapolsky

R.M. Sapolsky łączy psychologię, neurologię, immunologię i endokrynologię tworząc zbiór informacji na temat psychofizjologii stresu. Wskazuje i opisuje związek stanu psychicznego i wynikający z tego efekt fizjologiczny. W niniejszym wpisie zamieszczę ciekawe fragmenty z 1 rozdziału książki.

"(...) Patrząc z perspektywy ewolucji, przedłużający się stres psychologiczny jest w królestwie zwierząt wynalazkiem nowym, w dużym stopniu ograniczonym do ludzi i innych naczelnych, żyjących w społecznościach. Umiemy doświadczać niesamowicie silnych emocji(...) wywołanych jedynie myślą.

sobota, 14 lutego 2015

Kiedy wprowadzić gluten do diety?

Według najnowszego badania (2014) opublikowanego w The New England Journal of Medicine (NEJM) wcześniejsze wprowadzenie glutenu do diety niemowlęcia związane jest z większym ryzykiem rozwoju odpowiedzi autoimmunologicznej oraz wcześniejszego ujawnienia się choroby trzewnej (celiakia).

Niemowlęta, którym przynajmniej u jednego z rodziców zdiagnozowano celiakię (ang. coeliac disease, CD) podzielono na dwie grupy. Grupie A wprowadzono gluten w 6 miesiącu życia, grupie B w 12. W wieku 2 lat liczba dzieci u których rozwinęła się CD była wyższa o 9% od grupy B (16% vs 7%), podobnie o 7% więcej dzieci miało postać jawną choroby w tej grupie w porównaniu do grupy o późniejszym wprowadzeniu glutenu (12% vs 5%). Różnice te ulegają rozmyciu i wyrównują się około 5 roku życia dziecka, a w wieku 10 lat większa liczba chorych diagnozowana była u tych, którzy byli bardziej podatni genetycznie (różnica między podatnością wysoką, średnią wyniosła 19% i klasyfikowała się następująco 38% vs 19%).