"[Functional medicine] is not for everyone. You have to admit first, before healing, that much of what we suffer from is self-inflicted: poor diet choices, lack of exercise, and focus on work and career, not on family and relationships. But because we choose these things we can, by choice, go back to a healthier way of being." - Dr. Dan Kalish

sobota, 14 lutego 2015

Kiedy wprowadzić gluten do diety?

Według najnowszego badania (2014) opublikowanego w The New England Journal of Medicine (NEJM) wcześniejsze wprowadzenie glutenu do diety niemowlęcia związane jest z większym ryzykiem rozwoju odpowiedzi autoimmunologicznej oraz wcześniejszego ujawnienia się choroby trzewnej (celiakia).

Niemowlęta, którym przynajmniej u jednego z rodziców zdiagnozowano celiakię (ang. coeliac disease, CD) podzielono na dwie grupy. Grupie A wprowadzono gluten w 6 miesiącu życia, grupie B w 12. W wieku 2 lat liczba dzieci u których rozwinęła się CD była wyższa o 9% od grupy B (16% vs 7%), podobnie o 7% więcej dzieci miało postać jawną choroby w tej grupie w porównaniu do grupy o późniejszym wprowadzeniu glutenu (12% vs 5%). Różnice te ulegają rozmyciu i wyrównują się około 5 roku życia dziecka, a w wieku 10 lat większa liczba chorych diagnozowana była u tych, którzy byli bardziej podatni genetycznie (różnica między podatnością wysoką, średnią wyniosła 19% i klasyfikowała się następująco 38% vs 19%).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz