Strony
"[Functional medicine] is not for everyone. You have to admit first, before healing, that much of what we suffer from is self-inflicted: poor diet choices, lack of exercise, and focus on work and career, not on family and relationships. But because we choose these things we can, by choice, go back to a healthier way of being." - Dr. Dan Kalish
wtorek, 5 listopada 2013
The Gluten Summit 2014
W dniach 11-17 listopada na stronie http://theglutensummit.com dostępne będą wywiady z naukowcami, których praca związana jest z zdrowym żywieniem. Każdego dnia dostępne będą 3-4 wywiady przez okres 24 godzin. Tematyką poruszaną będzie choroba trzewna - celiakia.
Aby otrzymać dostęp do wywiadów należy zarejestrować się na stronie. Więcej informacji w podanym wyżej odnośniku.
poniedziałek, 17 czerwca 2013
W jaki sposób powstała piramida żywienia?
W 1968 roku
została powołana komisja kierowana przez senatora McGoverna w celu
likwidacji problemu niedożywienia w Stanach Zjednoczonych. Efekty pracy komisji
były tak dobre, że samo jej istnienie stało pod znakiem zapytania. Ze względu
na stale rosnącą ilość zgonów spowodowanych chorobami serca, miażdżycą, komisja
zauważyła szansę na przedłużenie swojego bytu walcząc z stale rosnącą liczbą
umieralności z przyczyn patologii układu krwionośnego.Również tutaj, wykazała
się dużymi umiejętnościami. Chodzi oczywiście o umiejętności manipulacyjne,
polityczne. Poruszone mechanizmy przez McGoverna odpowiednio mocno poruszyły
Amerykanów nastawiając ich przeciwko spożyciu tłuszczy w diecie. Narzeciw
politykom zgromadziła się grupa naukowców wskazujących na brak dowodów wskazujących
na istnienie relacji pomiędzy spożyciem tłuszczy w diecie a zgonami
spowodowanymi zawałami serca. Jak się jednak okazało, komisja wyszła również i
z tego problemu.
poniedziałek, 3 czerwca 2013
Wpływ naturalnych substancji nieodżywczych na metabolizm adipocytów
W 2011 roku w czasopiśmie Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej (www.phmd.pl) pojawił się artykuł [1] opisujący wpływ naturalnych związków na metabolizm komórek tłuszczowych. W pracy przeglądowej uwzględniono wyniki z badań przeprowadzonych in vitro. Wynika z nich m.in. że:
wtorek, 28 maja 2013
Suplementacja wapniem i ryzyko rozwoju chorób układu krwionośnego
Na temat potencjalnego ryzyka zwiększonej kalcyfikacji naczyń krwionośnych w wyniku suplementacji wapniem mówi się coraz więcej. Na gospodarkę wapniową w organizmie człowieka w bardzo dużym stopniu wpływa równowaga kwasowo-zasadowa diety, której jednym z wyznaczników może być wskaźnik PRAL (ang. potential renal acid load). W związku z silnymi właściwościami kwasotwórczymi diety Zachodniej, opartej na produktach zbożowych, duże ilości wapnia są wydalane przez nerki z moczem z wskutek wiązania się tego składnika mineralnego z związkami kwasotwórczymi dostarczanymi z diety. Loren Cordain, przeprowadził pewne badanie z którego wynikło, że współczesna dieta paleolityczna, o prawidłowym bilansie kwasowo-zasadowym umożliwia spełnienie zapotrzebowania na wapń przy ilości 700 mg/dziennie. Co jest wartością kilkuset mniejszą od rekomendowanego zapotrzebowania dziennego.
czwartek, 23 maja 2013
Mięso czerwone, L-karnityna i miażdżyca
W obecnym roku (2013), 7 kwietnia pojawił się artykuł w czasopiśmie Nature publikujący wyniki badań wskazujących na aterogenne właściwości L-karnityny zawartej w mięsie czerwonym (link). Przekształcenie tego aminokwasu do miażdżycogennego związku (jakim jest TMAO - tlenek trimetyloaminy) zachodzi przy udziale mikroflory jelitowej człowieka. Autorzy badania stwierdzili, że spożycie mięsa czerwonego zwiększa ryzyko rozwoju chorób poprzez wzrost wielkości blaszki miażdżycowej. Tak więc, powinniśmy unikać mięsa czerwonego.
czwartek, 2 maja 2013
Osteoporoza - sód - kilka ważnych informacji
Gęstość mineralna kości wraz z
wiekiem zwiększa się i osiąga wartość szczytową w wieku 30 lat, po czym ulega
zatraceniu w wielkości ~1% rocznie! Na stan układu kostnego wpływa dieta,
aktywność fizyczna, palenie tytoniu, spożywanie alkoholu, poziom hormonów i
ogólny stan zdrowia.
Jeżeli w dzieciństwie nie zadbamy
o odpowiednie dostarczanie składników niezbędnych dla budowy kośćca, będziemy
wcześniej narażeni na rozwój osteoporozy, osteomalacji czy złamania. Składnikami
niezbędnymi w budowie kości są witamina C, K, D, białko, bor, miedź, wapń,
fosfor oraz sód.
środa, 1 maja 2013
Terapeutyczny potencjał zwiększenia wydajności mitochondrialnej tkanki mięśniowej u chorych na cukrzycę typu II (T2DM)
Począwszy od 2002 roku zainteresowano się powiązaniem między aktywnością mitochondriów a występowaniem insulinooporności. Pewne argumenty świadczą o tym, że obniżona aktywność organelli energetycznych komórki odpowiada za spadek wrażliwości insulinowej. Jednakże na podstawie obecnych danych bardziej wiarygodne jest to, że właśnie rozwój insulinooporności jest czynnikiem doprowadzającym do spadku aktywności mitochondriów, nie na odwrót. W pracy zamieściłem kilka ciekawych informacji na temat wpływu diety oraz wysiłku fizycznego na aktywność mitochondriów.
Subskrybuj:
Posty (Atom)