"[Functional medicine] is not for everyone. You have to admit first, before healing, that much of what we suffer from is self-inflicted: poor diet choices, lack of exercise, and focus on work and career, not on family and relationships. But because we choose these things we can, by choice, go back to a healthier way of being." - Dr. Dan Kalish

poniedziałek, 3 czerwca 2013

Wpływ naturalnych substancji nieodżywczych na metabolizm adipocytów

W 2011 roku w czasopiśmie Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej (www.phmd.pl) pojawił się artykuł [1] opisujący wpływ naturalnych związków na metabolizm komórek tłuszczowych. W pracy przeglądowej uwzględniono wyniki z badań przeprowadzonych in vitro. Wynika z nich m.in. że:


1.      Flawonoidy roślinne mogą blokować aktywność substratu receptora insulinowego (ang. insuline receptor substrate – IRS) poprzez jego ufosforylowanie. Wskutek przyłączenia grupy fosforanowej dochodzi do zahamowania aktywności kinazy białkowej, a więc zaburzenia szlaku sygnałowego insuliny.
2.      Stwierdzono, że polifenole mogą podnosić termogenezę oraz redukować ekspresję genów odpowiedzialnych za różnicowanie się preadipocytów w adipocyty, a także redukowały ilość gromadzących się triglicerydów w kroplach tłuszczowych adipocytów
3.      Właściwości antyoksydacyjne polifenoli odpowiadają za indukcję apoptozy adipocytów, a również za zahamowanie aktywności różnicowania się komórek, poprzez spadek aktywności wolnych rodników, inicjujących je oraz poprzez wzrost poziomu glutationu w komórce, a także przez inne mechanizmy
4.      Metabolity wtórne roślin (też wielonienasycone kwasy tłuszczowe) wykazują właściwości antyadipogenne
5.      Kapsaicyna hamuje aktywność leptyny, a podnosi adiponektyny. Podniesiony poziom leptyny oraz obniżony poziom adiponektyny jest obserwowany u osób chorujących na otyłość [2]. Indukcję ekspresji genu adiponektyny zaobserwowano przy traktowaniu komórek tłuszczowych antocyjanami – substancjami o silnych właściwościach antyoksydacyjnych oraz przeciwzapalnych. Związki te ponadto podnoszą poziom kwasów n-3 we krwi, prawdopodobnie poprzez wzrost przemian kwasu alfa-linolenowego do dłuższych jego pochodnych [3]

Opisane właściwości nie są wszystkim jakie zaprezentowano w pracy. Na dodatek, nie wszystkie związki wtórne roślin odpowiadają za wyżej przedstawione mechanizmy. Jednakże nie zmienia to faktu, że alkaloidy, polifenole, flawonoidy i inne związki wtórne roślin występują w dużych ilościach m.in. owocach, warzywach, zielonej herbacie. Aktywność wielu z tych związków znacznie wzrasta w wzajemnych towarzystwie, co nazywane jest synergizmem. Dlatego, praca przedstawiona przez Kowalską jest kolejnym dowodem na to jak ważnym składnikiem diety są warzywa i owoce - główne źródła substancji, których funkcje zostały opisane. W tabeli poniżej autorka zebrała dane opisane w pracy i pogrupowała je dla każdej substancji. Szerszy opis właściwości dla poszczególnych związków zainteresowani znajdą w literaturze [1].

 Tab. 1. Wpływ naturalnych związków na komórki tłuszczowe linii 3T3-L1 [1].


Literatura
1. Kowalska K. Naturalne związki zaangażowane w kontrolę masy tkanki tłuszczowej w badaniach in vitro. Postepy Hig Med Dosw (online), 2011; 65: 515-523
2. Sobieska M., Walczak A., Samborski W. Otyłość u dzieci – aspekt biochemiczny. Nowiny Lekarskie 2012, 81, 4, 376-380
3. Wątor P. Antocyjany: Charakterystyka, wpływ na zdrowie, źródła. 2011. Żywność, jej jakość oraz wpływ na nasze zdrowie. Blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz