1. Flawonoidy
roślinne mogą blokować aktywność substratu receptora insulinowego (ang. insuline
receptor substrate – IRS) poprzez jego ufosforylowanie. Wskutek przyłączenia
grupy fosforanowej dochodzi do zahamowania aktywności kinazy białkowej, a więc
zaburzenia szlaku sygnałowego insuliny.
2. Stwierdzono,
że polifenole mogą podnosić termogenezę oraz redukować ekspresję genów
odpowiedzialnych za różnicowanie się preadipocytów w adipocyty, a także
redukowały ilość gromadzących się triglicerydów w kroplach tłuszczowych
adipocytów
3. Właściwości
antyoksydacyjne polifenoli odpowiadają za indukcję apoptozy adipocytów, a
również za zahamowanie aktywności różnicowania się komórek, poprzez spadek
aktywności wolnych rodników, inicjujących je oraz poprzez wzrost poziomu
glutationu w komórce, a także przez inne mechanizmy
4. Metabolity
wtórne roślin (też wielonienasycone kwasy tłuszczowe) wykazują właściwości
antyadipogenne
5. Kapsaicyna hamuje aktywność leptyny, a podnosi adiponektyny. Podniesiony
poziom leptyny oraz obniżony poziom adiponektyny jest obserwowany u osób
chorujących na otyłość [2]. Indukcję ekspresji genu adiponektyny zaobserwowano
przy traktowaniu komórek tłuszczowych antocyjanami – substancjami o silnych
właściwościach antyoksydacyjnych oraz przeciwzapalnych. Związki te ponadto podnoszą
poziom kwasów n-3 we krwi, prawdopodobnie poprzez wzrost przemian kwasu
alfa-linolenowego do dłuższych jego pochodnych [3]
Opisane właściwości nie są wszystkim jakie zaprezentowano w pracy. Na dodatek, nie wszystkie związki wtórne roślin odpowiadają za wyżej przedstawione mechanizmy. Jednakże nie zmienia to faktu, że alkaloidy, polifenole, flawonoidy i inne związki wtórne roślin występują w dużych ilościach m.in. owocach, warzywach, zielonej herbacie. Aktywność wielu z tych związków znacznie wzrasta w wzajemnych towarzystwie, co nazywane jest synergizmem. Dlatego, praca przedstawiona przez Kowalską jest kolejnym dowodem na to jak ważnym składnikiem diety są warzywa i owoce - główne źródła substancji, których funkcje zostały opisane. W tabeli poniżej autorka zebrała dane opisane w pracy i pogrupowała je dla każdej substancji. Szerszy opis właściwości dla poszczególnych związków zainteresowani znajdą w literaturze [1].
Tab. 1. Wpływ naturalnych związków na komórki tłuszczowe linii 3T3-L1 [1].
Tab. 1. Wpływ naturalnych związków na komórki tłuszczowe linii 3T3-L1 [1].
Literatura
1. Kowalska K. Naturalne związki zaangażowane w kontrolę masy tkanki tłuszczowej w badaniach in vitro. Postepy Hig Med Dosw (online), 2011; 65: 515-523
2. Sobieska M., Walczak A., Samborski W. Otyłość u dzieci –
aspekt biochemiczny. Nowiny Lekarskie 2012, 81, 4, 376-380
3. Wątor P. Antocyjany: Charakterystyka, wpływ na zdrowie,
źródła. 2011. Żywność, jej jakość oraz wpływ na nasze zdrowie. Blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz