Gęstość mineralna kości wraz z
wiekiem zwiększa się i osiąga wartość szczytową w wieku 30 lat, po czym ulega
zatraceniu w wielkości ~1% rocznie! Na stan układu kostnego wpływa dieta,
aktywność fizyczna, palenie tytoniu, spożywanie alkoholu, poziom hormonów i
ogólny stan zdrowia.
Jeżeli w dzieciństwie nie zadbamy
o odpowiednie dostarczanie składników niezbędnych dla budowy kośćca, będziemy
wcześniej narażeni na rozwój osteoporozy, osteomalacji czy złamania. Składnikami
niezbędnymi w budowie kości są witamina C, K, D, białko, bor, miedź, wapń,
fosfor oraz sód.
Jeżeli występuje niedobór któregoś
z tym minerałów, witaminy czy białka to uformowanie się prawidłowej macierzy
kostnej jest utrudnione. Co więcej, poprawa jakości diety nie wpływa na już
wytworzoną tkankę kostną, lecz determinuje poprawienie się jakości tej tkanki,
która będzie tworzona w przyszłości.
Wartym uwagi jest to, że w Polsce
spożywamy bardzo duże ilości sodu, głównie na wsiach. Wzrost wydalania sodu w
moczu o 500 mg powoduje wzrost wydalania wapnia o 10 mg. Tak więc wzrost
wydalanego sodu o ~0,5g (przez jego wzrost w diecie) wymaga zwiększenia ilości dostarczanego
wapnia z diety o ilość adekwatną wydalanej, tj. przyjmując że w jelitach
wchłania się ~30% wapnia, to wartość ta powinna być minimum 3 razy wyższa, tj.
30mg. Przy ilości sodu (sodu, nie soli!) w diecie równej 2g zaleca się spożycie
1g wapnia. Warto zwrócić uwagę na ilość soli dostarczanej w diecie, głównie z
produktów przetworzonych. Ponadto, usuwając produkty przetworzone, obniżymy
ilość dostarczanego fosforu oraz substancji szkodliwych dla naszego organizmu.
Na podstawie: Włodarek D. Znaczenie diety w zapobieganiu
osteoporozie. 2009. Via Medica.
Dla chętnych pogłębienia tematu polecam poczytać o
równowadze kwasowo-zasadowej, o której na blogu również było pisane, a także o alternatywnych dla produktów mlecznych źródłach wapnia w diecie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz