"[Functional medicine] is not for everyone. You have to admit first, before healing, that much of what we suffer from is self-inflicted: poor diet choices, lack of exercise, and focus on work and career, not on family and relationships. But because we choose these things we can, by choice, go back to a healthier way of being." - Dr. Dan Kalish

czwartek, 2 maja 2013

Osteoporoza - sód - kilka ważnych informacji


Gęstość mineralna kości wraz z wiekiem zwiększa się i osiąga wartość szczytową w wieku 30 lat, po czym ulega zatraceniu w wielkości ~1% rocznie! Na stan układu kostnego wpływa dieta, aktywność fizyczna, palenie tytoniu, spożywanie alkoholu, poziom hormonów i ogólny stan zdrowia.

Jeżeli w dzieciństwie nie zadbamy o odpowiednie dostarczanie składników niezbędnych dla budowy kośćca, będziemy wcześniej narażeni na rozwój osteoporozy, osteomalacji czy złamania. Składnikami niezbędnymi w budowie kości są witamina C, K, D, białko, bor, miedź, wapń, fosfor oraz sód.

Jeżeli występuje niedobór któregoś z tym minerałów, witaminy czy białka to uformowanie się prawidłowej macierzy kostnej jest utrudnione. Co więcej, poprawa jakości diety nie wpływa na już wytworzoną tkankę kostną, lecz determinuje poprawienie się jakości tej tkanki, która będzie tworzona w przyszłości.

Wartym uwagi jest to, że w Polsce spożywamy bardzo duże ilości sodu, głównie na wsiach. Wzrost wydalania sodu w moczu o 500 mg powoduje wzrost wydalania wapnia o 10 mg. Tak więc wzrost wydalanego sodu o ~0,5g (przez jego wzrost w diecie) wymaga zwiększenia ilości dostarczanego wapnia z diety o ilość adekwatną wydalanej, tj. przyjmując że w jelitach wchłania się ~30% wapnia, to wartość ta powinna być minimum 3 razy wyższa, tj. 30mg. Przy ilości sodu (sodu, nie soli!) w diecie równej 2g zaleca się spożycie 1g wapnia. Warto zwrócić uwagę na ilość soli dostarczanej w diecie, głównie z produktów przetworzonych. Ponadto, usuwając produkty przetworzone, obniżymy ilość dostarczanego fosforu oraz substancji szkodliwych dla naszego organizmu.

Na podstawie: Włodarek D. Znaczenie diety w zapobieganiu osteoporozie. 2009. Via Medica.

Dla chętnych pogłębienia tematu polecam poczytać o równowadze kwasowo-zasadowej, o której na blogu również było pisane, a także o alternatywnych dla produktów mlecznych źródłach wapnia w diecie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz