Jak pisałem w swoich wcześniejszych pracach, na podstawie
jednej z metaanaliz z 2010 stwierdzono, iż nie ma związku
przyczynowo-skutkowego pomiędzy spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych, a
występowaniem chorób układu krwionośnego. Jest to metaanaliza sporządzona przez
Siri-Tarino i wsp. opublikowania w The American Journal of Clinical Nutrition.
Ze względu na moje korzystanie z tej pozycji w niektórych
moich pracach zmuszony jestem sprostować, że rezultaty tej pracy z których
korzystałem są błędne ze względu na różne błędy popełnione w trakcie
przeprowadzania owej metaanalizy, które zostały zauważone przez naukowców, a
przeze mnie pominięte.
Jeremiah Stamler wypisuje kilka ciekawych pytań, które z
niechęcią są zadawane, a które powodują pojawienie się znaku zapytania przy
badaniach stwierdzających związek bądź jego brak między spożyciem nasyconych
kwasów tłuszczowych (SFA z ang. saturated fatty acids) a chorobą niedokrwienną
serca (CHD z ang. coronary heart disease). Pytania te brzmią następująco:
1. Czy
w analizach jednozmiennowych (ang. univariate analyses) bazujących na
obserwacyjnych badaniach przeprowadzonych na określonych populacjach występuje
bezpośredni związek pomiędzy SFA, a CHD?
2. Czy
w analizach wielozmiennowych (ang. multivariate analyses) przeprowadzanych dla
potencjalnego wpływu innych czynników, czy istnieje tam niezależny bezpośredni
związek pomiędzy SFA, a CHD?
3. Czy
związek SFA z CHD jest równoznaczny dla „ciężkich” śmiertelnych CHD tak samo
jak dla „lekkich” całkowitych CHD?
4. Czy
istnieją jakieś limity w jakości badań epidemiologicznych dotyczących rezultatów
SFA-CHD ?
5. Jakie
są wyniki kontrolnych badań randomizowanych dotyczących SFA-CHD?
6. Czy
związek SFA-CHD dotyczy głównie negatywnego wpływu SFA na poziom cholesterolu
(cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL)?
7. Co
z potencjalnymi efektami cholesterolu dietetycznego?
8. Jakim
innym makroskładnikiem powinno się zastąpić SFA?
9. Czy
wiedza na temat wpływu diety na lipoproteiny osocza jest dostateczna? Czy
pomiar cząsteczek poprawia ocenę ryzyka rozwoju/wystąpienia CHD niezależnie od
lipidów osocza?
10. Czy SFA
bądź inne makroskładniki diety wpływają na szlaki metaboliczne inne niż
cholesterol frakcji LDL, zwłaszcza cholesterol frakcji HDL czy triglicerydy,
niezależnie od równowagi energetycznej (otyłość)? Czy szlaki te przewidują
ryzyko rozwoju/wystąpienia CHD niezależnie od ustalonych głównych metabolicznych
czynników ryzyka takich jak cholesterol całkowity i cholesterol frakcji LDL,
ciśnienie krwi (BP z ang. blood pressure), masa ciała, hiperglikemia/cukrzyca?
11. Czy szlaki
te wpływają na BP?
12. Na
podstawie wszystkich danych, jakie są optymalne rekomendacje dietetyczne za
których celem jest redukcja wystąpienia CHD?
Jeremiach Stamler wiele z tych pytań odnosi do analizy
Siri-Tarino i wsp. opisując czego w niej brakuje bądź jakie błędy w niej się
znalazły (patrz pod linkiem).
Na jakość analizy uwagę zwrócili też inni, pisząc, że wyniki
analizy są wyolbrzymione, a może to wynikać z błędów w samej metodologii (patrzpod linkiem).
Kolejni wymieniają jeszcze kilka błędów (patrz pod linkiem).
Ostatni główny komentarz odnieśli do konfliktu interesów. Zaznaczając, że
powiązanie naukowców z przemysłem nie dyskwalifikuje naukowca, to musi ono
zostać ujawnione. Mimo tego, Siri-Tarino i wsp. donieśli o otrzymaniu
różnych grantów opłacających ich badanie, a mimo wszystko oznajmili „Brak
konfliktu interesów”. Jeden z autorów analizy pełnił również niegdyś rolę
doradczą dla przemysłu mleczarskiego.
Błąd został zauważony i wytknięty przez znakomitą
użytkowniczkę pewnego forum sportowego Martuccę, za co bardzo dziękuję. W swoim
poście, metaanalizę podsumowała dość ostro, następująco: „Jedna z najgorszych
metaanaliz jaka została opublikowana, miernie przygotowana, ignorująca
podstawowe zasady porównywania badań, zwłaszcza obserwacyjnych, wprowadza bias
poprzez wprowadzenie korekcji o poziom cholesterolu, nie bierze pod uwagę
analizy parametrów z poszczególnych badań bez korygowania o cokolwiek. Nie
podaje żadnego dowodu na potwierdzenie hipotezy jaką stawia. Na zajęciach z
epidemiologii żywienia przedstawiana studentom jako "jak nie należy robić"”.
Piśmiennictwo
1. Katan
M.B., Ingeborg A.B., Clarke R., Geleijnse J.M., Mensink R.P. Saturated fat and
heart disease. Am J Clin Nutr 2010. vol. 92. no. 2. 459-460.
2.
Scarborough
P., Mike R., Dis I.,
Norum K. Meta-analysis of effect of saturated fat intake on cardiovascular disease:
overadjustment obscures true associtions. Am J Clin Nutr 2010 vol. 92. no. 2.
458-459
3.
Siri-Tarino
P.W., Sun Q., Hu F.B., Krauss R.M.: Meta-analysis of prospective cohort studies
evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. Am J
Clin Nutr. 2010: 91(3): 535-546.
4.
Stamler
J. Diet-heart: a problematic revisit. Am J Clin Nutr 2010. vol. 91 no. 3. 497-499.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz