Na kongresie Canadian
Cardiovascular Congress, który odbył się 30 października 2012 roku dr. Anim
Nigam przedstawił wyniki badania, jakie wraz z współpracownikami przeprowadzili
na 28 niepalących mężczyznach będących na diecie śródziemnomorskiej przez okres
1 tygodnia oraz jaki miał wpływ "cheat meal" na stan funkcji naczyń
krwionośnych. Mężczyznom podano dietę śródziemnomorską składającą się z
łososia, migdałów oraz warzyw przetwarzanych termicznie na oliwie z oliwek. 51%
zapotrzebowania energetycznego dostarczały tłuszcze, głównie jedno- i
wielonienasycone. Po tygodniu podano im kanapkę z kiełbasą, jajkiem i serem
oraz trzy placki ziemniaczane jako „cheat meal”.
Wynik jest dość ciekawy.
Wystarczył jeden „cheat meal” by rozszerzalność naczyń krwionośnych uległy
spadkowi, aż o 24 procent w porównaniu do diety śródziemnomorskiej.
Odpowiednie
utrzymanie stanu naczyń krwionośnych jest niezbędne w prewencji rozwoju
miażdżycy, która jest główną przyczyną rozwoju niedokrwiennej choroby serca, zawału
oraz wylewu.
Źródła
1. Scott Johnson. Experts: Single junk meal causes immediate decline in cardiovascular function (Video). October 30, 2012.
2. Think Before You Eat. SRxA’s Word on Healt.
1. Scott Johnson. Experts: Single junk meal causes immediate decline in cardiovascular function (Video). October 30, 2012.
2. Think Before You Eat. SRxA’s Word on Healt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz