Flavonoid-rich cocoa consumption affects multiple cardiovascular risk factors in a metalingwistyk of short-term studies.
J Nutr. 2011 Nov;141(11):1982-8. Epub 2011 Sep 28.
Mark G. Shrime, Scott R. Bauer, Anna C. McDonald, Nubaha H. Chowdhury, Cordelia E. M. Coltart, and Eric L. Ding
Coraz więcej bardziej dokładnych badań jest przeprowadzanych przez naukowców odnośnie
związków o działaniu antyutleniającym, do których zaliczane są głównie związki
wtórne, m.in. związki fenolowe. W 2011 roku przeprowadzono bardzo szczegółową,
rygorystyczną metaanalizę badań z udziałem kakao, czy produktów z niego
pochodzących jako nośniki owych związków. Kakao to inaczej kuch
kakaowy pozyskiwany z owoców kakaowców. Produkt jest poza tym bogatym
źródłem Mg, Se, Zn oraz związków biologicznie czynnych.
Materiał i metody
Dobór badań do metaanalizy
Kilku badaczy przeprowadzili metaanalizę badań randomizowanych
badających wpływ FRC (flavonoid-rich coca) na markery układ
krwionośnego. Przeszukano takie bazy danych jak Medline, Embase, The
Czochrane Controlled Clinical Trias Register, clinicaltrials.gov. Wyniki
wyszukiwań zawierające wyszukiwane Tagi były zbierane bez względu na
wynik badania. Kolejne badania były wyłapywane z referencji znajdującej
się w badaniach wcześniej odnalezionych. Ocena badania była
przeprowadzana przez przegląd tytułu oraz skrótu opisu badania przez
dwie niezależne osoby. Jeżeli to nie było wystarczające, całość
publikacji była przeglądana w tym celu. Wszystkie badania kolejno były
przeglądane przez co najmniej dwóch z czterech badaczy niezależnie.
Różnice zdań były omawiane w grupie.
Selekcja badań
Artykuły nie zostały przyjęte do badania jeżeli:
„Presented no evidence of randomization; did not use cocoa as an
intervention; were nonhuman studies; randomized to multifactorial
interventions from which the cocoa intervention could not be extracted;
followed patients for fewer than 2 wk; did not measure flavonoid levels,
report relevant outcomes, or include a control arm; or were review
articles. Assessment of quality included allocation concealment
(adequate, inadequate, or unclear), participant masking, researcher
masking, outcome assessor masking,
and reported industry funding.”
Wyselekcjonowanie badań najbardziej wartościowych postawiono za
priorytet. Dwóch autorów publikacji dostępne badania w celu wyboru badań
spełniających postawione wcześniej wymogi. Wyselekcjonowane badania
kolejno były przeglądane przez wszystkich badaczy niezależnie. Kolejno,
wszystkie badania zostały przejrzane przez jedno z autorów, w celu
uwiarygodnienia jednolitości.
By podnieść jakość selekcji,
zwrócono uwagę na autora/rów publikacji, datę publikacji, schemat
badania, charakterystykę grup ludzi badanych, typ kontroli, wielkość
prób, dawkę flawonoidów podawaną, średni wiek pacjentów, całkowitą dawkę
flawonoidów, flawonoli, flawon-3-olu, całkowitą dawkę
katechin/epikatechnik, „energy load” w każdej grupie, zawartość cukru i
tłuszczu w każdej grupie badanej, występowanie mleka, droga podania i
czas trwania podawania.
Zbieranie danych
Metaanaliza została przygotowana w
programie STATA v.11 (StataCorp). Wyniki badań zaprezentowano głównie
jak odchylenie standardowe. Dociekliwi w pełnej wersji pracy dowiedzą
się więcej.
Wyniki metaanalizy
Zebrano 346
dokumentów, 279 zostało wykluczonych bazując na tytule bądź
streszczeniu. Przeczytano całe badania 67 pozostałych prac. 47 z tego
nie doszło do przeglądu końcowego z powodu przynajmniej jednego
kryterium wykluczającego. Na zakończenie badania, sięgnięto do
literatury naukowej, co dało dodatkowe 53 badania. Pełny tekst 6 z nich
został włączony do przeglądu, cztery dodatkowe do analizy końcowej.
Ostatecznie 24 badania włączono do analizy końcowej, gdzie liczba
badanych wyniosła 1106.
Dwadzieścia badań zbadało wpływ FRC
(flavonoid rich coca) na ciśnienie krwi lub puls, 20 na profil lipidowy
bądź wskaźnik BMI. Dziesięć badało wskaźniki oporności insulinowej bądź
syndromu metabolicznego, 8 badań mierzyło poziom mediatorów stanu
zapalnego, 8 stwierdziło wpływ na wazodylatację indukowaną przepływem
(FMD – flow mediated vascular dilation).
Jako źródła badanych
substancji, grupa kontrolna dostawała białą czekoladę w 7 badaniach,
czekoladę z niską zaw. flawonoidów w 12 badaniach, 5 korzystało z
różnych źródeł. W 12 badaniach były to przekąski, w 8 napoje, w 3 napoje
i przekąski, w jednym były to tabletki.
W 9 badaniach
pacjentami byli ludzie zdrowi, w 8 pacjenci mieli nadciśnienie bądź
zakrzepicę żył wieńcowych, w 4 badano cukrzyków, w kolejnych 4 mieli oni
nadwagę bądź hiperlipidemię.
Tylko w jednym badaniu autor
został zatrudniony przez kompanię czekoladową. W innym badaniu przemysł
kakaowy został włączony w niektóre dane.
Ciśnienie krwi i puls
Dwadzieścia badań zawierało z duża różnorodnością zawierało wyniki na
temat ciśnienia skurczowego krwi. Konsumpcja FRC przez >2 tygodnie
zmniejszyło SBP (systolic blood pressure) o 1,63 mm Hg. Brak wpływu na
rozkurczowe ciśnienie krwi i puls.
Oporność insulinowa i syndrom metaboliczny
Pięć badań badało współczynnik HOMA-IR bez znaczącej różnorodności w
wynikach. Wartość HOMA-IR spadła o 0,94 punkta. Wartość ISI (insulin
sensitivity index) była sprawdzana w 3 badaniach również bez znacznej
różnorodności. Spożywanie FRC zwiększało ISI o 4,95 punkta. Wartość
QUICKI (quantitative insulin sensitivity index) oraz glukoza w trakcie
postu nie zmieniła się wraz z konsumpcją FRC. Brak było odpowiedniej
ilości danych by zanalizować wpływ FRC na poziom insuliny.
FMD i procesy zapalne.
Dziewięć badań badało wpływ FRC na FMD z znaczną różnorodnością w
wynikach. FRC zwiększa FMD o 1,53%. Poziom reaktywnego białka C nie
zmienił się. Nie wystarczało badań by zdefiniować wpływ FRC ma poziom
isoprostanów.
Profil lipidowy i BMI Dziewiętnaście
badań badało wpływ FRC na profil lipidowy. Różnorodność była znaczna we
wszystkich z nich. Konsumpcja FRC zwiększa cholesterol frakcji HDL o
0,0463 mmol/L i obniżą frakcję LDL o 0,077 mmol/L, podczas gdy
cholesterol całkowity i poziom triglicerydów nie zmienia się. Nie
zauważono powiązania między BMI a konsumpcją FRC (11 badań zajmujących
się tym).
Dawka a wyniki
Brak znaczących powiązań
między dawką całkowitą polifenoli a jakimikolwiek wynikami. Jednakże
związek kwadratowy widoczny był przy dawce polifenoli a FMD, FMD
zwiększało się gdy dawka sięgała 500 mg a obniżało się gdy wartość ta
została przekroczona. Badano powiązanie między dawką epikatechin,
katechin i procyjanidyn na wyniki, bez wyniki pozytywnego.
Zmiany w profilu lipidowym były zależne od wieku badanych (cholesterol
frakcji LDL spadał u pacjentów pon. 50 wieku życia), długości trwania
badania. Obniżenie cholesterolu frakcji LDL i całkowitego cholesterolu
zaobserwowano w 4 badaniach trwających mniej niż 4 tygodnie, podczas gdy
frakcja HDL wzrastała w badaniach o dłuższym okresie prowadzenia.
Poziom lipidów był zależny od poziomu konsumowanego tłuszczu:
cholesterol LDL i cholesterol całkowity zmniejszały u pacjentów
przyjmujących przynajmniej 6g tłuszczu przy dawkowaniu, podczas gdy HDL
wzrastał wyłącznie w badaniach z mniejszą ilością tłuszczu. Ilość
tłuszczu nie miała wpływu na poziom triglicerydów.
Jak widać
FRC wpływa na organizm znacznie na układ krwionośny. SBP, cholesterol
LDL, oporność insulinowa zmniejszały się przy krótkotrwającej konsumpcji
FRC. HDL, FMD łącznię zwiększały się. BMI, cholesterol całkowity,
triglicerydy, glukoza na czczo, poziom reaktywnego białka C nie zmieniły
się.
Chciałem bardziej skrótowo opisać tę metaanalizę a
doszło do tego że znaczną część publikacji po prostu przetłumaczyłem.
Ciekawie przeprowadzona metaanaliza, autorzy postarali się dość mocno o
to by wyeliminować wszelkie możliwe błędy, by wyniki były jak
najbardziej wiarygodne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz