Według raportu sporządzone przez
Światową Organizację Zdrowia (WHO) liczba ludzi z nadwagą (BMI >25
kg/m2) w 2002 roku wynosiła 1000 milionów. Z tej liczby, aż 300 milionów ludzi kwalifikuje się do otyłości (BMI
>30 kg/m2). Wzrost otyłości obserwowany jest od wielu lat na
całym świecie i w 2008 roku liczba ta wg. informacji znajdujących się na
stronie WHO kolejno wyniosła 2.3 biliona i 700 milionów. Jak to się dzieje, że
wszelkie zalecenia dietetyczne organizacji światowych i państwowych dotyczących
„prawidłowego” żywienia nie wykazują poprawy stanu odżywienia ludzi na całym
świecie? Te pytanie nurtuje wielu naukowców, dość mocno odpowiadających na nie.
Poruszanym problemem tematu będzie natomiast znaczenie smalcu, jako składnika
zdrowej diety, produktu odrzucanego często przez wielu konsumentów, jak również
nie polecanego przez lekarzy bądź naukowców klasyfikujących go jako źródło
tłuszczy nasyconych przyczyniających się do rozwoju chorób układu krwionośnego.
Tłuszcze spożywcze
Tłuszcze spożywcze można
podzielić ze względu na liczbę nienasyconych wiązań podwójnych znajdujących się
w łańcuchu węglowym. W taki sposób otrzymujemy tłuszcze nasycone (brak wiązań
nienasyconych), jednonienasycone (jedno wiązanie nienasycone) i
wielonienasycone (więcej niż jedno wiązanie nienasycone). Kwasy
wielonienasycone, długołańcuchowe można podzielić na kwasy rodziny n-3 i n-6
(inne oznaczenia ω-/omega-) w zależności od pierwszego wiązania nienasyconego
znajdującego się przy węglu począwszy od grupy metylowej. Każde z nich wykazują
odmienne znaczenie w żywieniu człowieka.
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone
z rodziny n-3 i n-6 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
(NNKT) ze względu na brak możliwości ich syntezy w organizmie de novo oraz niezbędnego ich udziału w
prawidłowym metabolizmie organizmu. Wykazano duże znaczenie kwasów n-3 w
prawidłowej roli każdej komórki organizmu [Simopoulos 199, Wcisło i Rogowski
2006, Dobryniewski i wsp. 2007], szczególnie na układ krwionośny [Wang i wsp.
2006] oraz stan zapalny organizmu [Calder 2006, Nowak 2010]. Przedstawicielem
rodziny n-6 jest kwas linolowy (18:2), a n-3 α-linolenowy (18:3). Liczby w
nawiasach mówią kolejno o liczbie atomów węgla i wiązaniach nienasyconych. W
żywieniu człowieka bardzo ważne znaczenie ma odpowiedni stosunek kwasów
n-3:n-6, który powinien wynosić 1:4-6.
Kwasy tłuszczowe
jednonienasycone, których głównym przedstawicielem jest kwas oleinowy (18:1)
znajdujący się głównie w oliwie z oliwek wraz z związkami fenolowymi wykazują
szerokie, prozdrowotne działanie, szczególnie na profil lipidowy krwi [Cicerale
i wsp. 2010]. Kwasy te stanowią dużą część procentowego źródła energii w diecie
śródziemnomorskiej.
Z tłuszczy nasyconych można
wymienić szczególnie kwas laurynowy (12:0), mirystynowy (14:0), palmitynowy
(16:0) i stearynowy (18:0). Kwas mirystynowy oraz palmitynowy są kwasami
zwiększającymi stężenie cholesterolu całkowitego w krwi. Kwas laurynowy obniża
proporcję cholesterolu całkowitego do cholesterolu HDL, a kwas stearynowy
obniża stężenie cholesterolu frakcji LDL. Tak więc nie wszystkie kwasy
tłuszczowe nasycone wykazują te same działanie. Jak wygląda skład odżywczy
smalcu?
Skład odżywczy smalcu
Z danych Departamentu Rolnictwa
Stanów Zjednoczonych zamieszczonych na stronie „National Nutrient Database for
Standard Reference” wynika, iż w 100g smalcu znajduje się 100g tłuszczy
dostarczających 902 kcal energii. Nie zawiera on niemalże żadnych składników
mineralnych. Z witamin wymienić można niewielkie ilości choliny (49.7 mg),
witaminy E (0.6 mg) oraz witaminy D (2.5 μg, 102 IU). Zawiera wyłącznie 95 mg
cholesterolu, natomiast skład kwasów tłuszczowych wygląda następująco (tab. 1):
Tab. 1. Skład kwasów tłuszczowych smalcu [g/100g produktu].
W tabeli nie wypisano kwasów, których obecności nie stwierdzono. Głównymi
kwasami tłuszczy w smalcu są kwasy jednonienasycone (45%), reprezentujących w
blisko 100% przez kwas oleinowy, działającego korzystnie na profil lipidowy
krwi. Następnie nasycone (39%), głównie składające się z niekorzystnie
działającego kwasu palmitynowego (24%) i obniżającego cholesterol frakcji LDL
kwasu stearynowego (13.5%). Najmniejszy wkład mają kwasy wielonienasycone
(11.2%), w których stosunek n-3:n-6 wynosi 1:10.
Kwasy tłuszczowe
|
|||||
Nasycone
|
Jednonienasycone
|
Wielonienasycone
|
|||
Dany kwas
|
Zawartość [g]
|
Dany kwas
|
Zawartość [g]
|
Dany kwas
|
Zawartość [g]
|
Zawartość całkowita
|
39.2
|
Zawartość całkowita
|
45.1
|
Zawartość całkowita
|
11.2
|
10:0
|
0.1
|
16:1
|
2.7
|
18:2
|
10.2
|
12:0
|
0.2
|
18:1
|
41.2
|
18:3
|
1.0
|
14:0
|
1.3
|
20:1
|
1.0
|
||
16:0
|
23.8
|
||||
18:0
|
13.5
|
Dyskusja oraz
przegląd badań
Podsumowując,
ponad połowa kwasów tłuszczowych znajdujących się w smalcu działa korzystnie na
profil lipidowy krwi. Jak ulega zmianie profil lipidowy krwi, jeżeli w diecie
zastąpimy węglowodany (stanowiące podstawę piramidy żywienia oraz główne źródło
energii w diecie zbilansowanej, rekomendowanej przez WHO oraz FAO na świecie i
Instytut Żywności i Żywienia w Polsce) tłuszczem (w tym nasyconym)
poszczególnymi grupami kwasów tłuszczowych? W metaanalizie badań
przeprowadzonych w 2009 roku sporządzonej przez Micha i Mozaffarian [Micha i Mozaffarian
2010] wynika, iż tłuszcze nasycone zwiększają stężenie cholesterolu całkowitego,
cholesterolu frakcji LDL, cholesterolu frakcji HDL oraz obniżają stężenie
triglicerydów. Kwasy jednonienasycone oraz wielonienasycone obniżają stężenie
triglicerydów i lipoprotein o niskiej gęstości. Szkodliwy wpływ nasyconych
kwasów tłuszczowych obserwowano wyłącznie, gdy porównywano je do działania
kwasów wielonienasyconych. Bardziej zainteresowanym polecam spojrzeć na wyniki
przedstawione w postaci graficznej w pracy wyżej wymienionych autorów.
Na podstawie powyższych badań
można wysunąć wniosek, iż nie ma podstaw do eliminacji smalcu z diety. Jak
również obniżania zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych poniżej zalecanej
normy 10% zapotrzebowania energetycznego [Micha i Mozaffarian 2010, Cordain
2012]. Wyższa procentowa zawartość tłuszczy nie jest skorelowana z
występowaniem chorób sercowo-naczyniowych [Oh i wsp. 2005, Cordain 2012]. Tezę
tę potwierdza metaanaliza przeprowadzona przez Siri-Tarino i wsp. z 2010 roku.
W niej autorzy stwierdzają, iż „spożycie tłuszczy nasyconych nie było (autor. -
w badaniach) powiązane z podniesionym ryzykiem wystąpienia choroby
niedokrwiennej serca, ogółem chorób układu krążenia oraz wylewu, niezależnie
źródła pochodzenia tłuszczu i innych czynników, np. palenia papierosów
[Siri-Tarino i wsp. 2010]. Należy zaznaczyć, iż na skład produktów mięsnych
duże znaczenie ma dieta zwierząt, z których dane produkty pochodzą. Tak więc
skład smalcu nie jest stały i ilość kwasów tłuszczowych z rodziny n-6 może ulegać
dużej zmianie, niestety niekorzystnej dla nas.
W badaniu przeprowadzonym na otyłych
szczurach, 2 grupy spożywające dietę bogato-tłuszczową (źródła: smalec bądź
olej sojowy) znacznie więcej wydzielały cytokiny zapalnych oraz białka –
osteopontyny od grupy o standardowej diecie. Ekspresja ostatniej substancji
uległa redukcji wyłącznie w grupie szczurów, których dietę zmieniono na
niskotłuszczową, a wcześniej była bogata w smalec. Stąd autorzy wysnuli wniosek, iż redukcja
spożycia smalcu bądź izokaloryczna zamiana go na olej sojowy może zmniejszyć
stan zapalny spowodowany otyłością oraz insulinooporność [Wang i wsp. 2012]. Informacja
ta nie jest korzystna, gdyż osteopontyna bierze udział w takich procesach/chorobach
jak powstawanie kamieni nerkowych, nowotworzenie, choroby autoimmunologiczne, regulacja
procesów zapalnych (działanie jednocześnie prozapalne i przeciwzapalne), a
także rozwoju miażdżycy [Witkiewicz i wsp. 2010]. Badania nad osteopontyną nie
odpowiadają na wiele pytań i dalsze prace nad nią są niezbędne [Wang i wsp. 2012].
1.
Calder
PC. n-3 Polyunsaturated fatty acids, inflammation, and inflammatory diseases.
Am J Clin Nutr. June 2006. vol. 83 no. 6. S1505-1519S.
2.
Cicerale
S., Lucas L., Keast R. Biological Activities of Phenolic Compounds Prezent in
Virgin Olive Oil. Int. J. Mol. Sci. 2010, 11, 458-479.
3.
Cordain
L. The paleo answer. 2012. John Wiley & Sons, Inc., Hoboken, New Jersey.
ISBN 978-1-118-16011-4.
4. Dobryniewski
J, Szajda SD, Waszkiewicz N, Zwierz K. Biologia niezbędnych nienasyconych
kwasów tłuszczowych (NNKT). Przegląd Lekarski 2007 / 64 / 2. 91-99.
5.
Micha
R, Mozaffarian D. Saturated Fat and Carfdiometabolic Risk Factors, Coronary
Heart Disease, Stroke, and Diabetes: a Fresh Look at the Evidence. Lipids. 2010
October; 45(10): 893-905.
6.
Nowak J.Z. Przeciwzapalne „prowygaszeniowe”
pochodne wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Postepy Hig Med. Dosw. (online),
2010; 64: 115-132.
7.
Oh K.,
Hu FB., Manson JE., Stampfer MJ., Willet WC. 2005. Dietary Fat Intake and Risk of Coronary Heart
Disease in Women: 20 Years of Follow-up of the Nurses’ Health Study. Am. J.
Epidemiol. (2005) 161 (7): 672-679.
8.
Simopoulos
A.P. Essentials fatty acids in health and chronic disease. Am J Clin Nutr
September 1999 vol. 70 no. 3. 560s-569s.
9.
Siri-Tarino
P.W., Sun Q., Hu F.B., Krauss R.M. Meta-analysis of prospective cohort studiem
evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. Am J
Clin Nutr. March 2010. vol. 91. no. 3. 535-546.
10.
Wang
C., Harris W.S., Chung M., Lichtenstein A.H., Balk E.M., Kupelnick B., Jordan H.S.,
Lau J. n-3 Fatty acids from fish or fish-oil supplements, but not
alfa-linolenic acid, benefit cardiovascular disease outcomes in primary- and
secondary-prevention studies: a systematic review. Am J Clin Nutr. July 2006.
vol. 84. no. 1. 5-17.
11. Wang, X., Cheng, M., Zhao, M., Ge, A., Guo, F., Zhang, M., Yang, Y., Liu, L., Yang, N.Differential effects of high-fat-diet
rich in lard oil or soybean oil on osteopontin expression and inflammation of
adipose tissue in diet-induced obese rats. European Journal of Nutrition
2012, Pages 1-9.
12. Wcisło T.,
Rogowski W. Rola wielonienasyconych omega-3 w organizmie człowieka.
Cardiovascular Forum 2006, 11, 3, xx-xx. Copyright 2006 Via Medica, ISSN
1425-3674.
13. Witkiewicz
W., Czyżewska-Buczyńska A., Bałasz S., Gnus J.J. Rola osteopontyny w chorobach
sercowo-naczyniowych. Pol. Merk. Lek. 2010, XXIX, 170, 79.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz