źródło: gemmagazine.ca |
Ciągłe spożywanie żywności stawia organizm w stan
„anabolizmu” poprzez stałą aktywację cząstek odpowiedzialnych za syntezę nowych
molekuł. Przeciwnie, w czasie postu czyli okresu w którym odstawiamy żywność na
bok aktywuje się białko o przeciwnych właściwości – rozkładających cząsteczki
na mniejsze składowe oraz ich wykorzystywanie dla różnych funkcji (katabolizm)
jak np. dostarczanie z nich energii dla utrzymania pracy komórek na optymalnym
poziomie niezbędnym do przeżycia. Gdy cząsteczka o działaniu głównie
anabolicznym* zostaje zaktywowana, czynność drugiej, o działaniu głównie katabolicznym jest hamowana. Jest to
działanie sprzężenia zwrotnego. Jak się domyślasz, większość ludzi stale
aktywuje procesy anaboliczne co związane jest z pewnymi, niekorzystnymi skutkami.
W czasie naszej ewolucji człowiek był ciągle wystawiany na
brak żywności przez co nasz metabolizm musiał się dostosować do alternatywnych
źródeł energii w tym czasie jakim jest tłuszcz pozyskiwany z tkanki
tłuszczowej. Aby zwiększyć szansę przeżycia w czasie postu u ludzi rozwijała
się cukrzyca w mniejszym lub większym stopniu co z punktu widzenia metabolizmu
organizmu, było korzystne. W dzisiejszych czasach nie polujemy czy nie zbieramy
żywności po to by przeżyć. Żywność jest ogólnie dostępna, wystarczy wyjść do
sklepu. Tym bardziej, kaloryczność kupowanych produktów spożywczych jest często
wyższa niż naturalnych. Dodajmy do tego spadek aktywności fizycznej zwłaszcza w
ostatnich dekadach i w ten sposób, cukrzyca, która kiedyś była naszym
sprzymierzeńcem, stała się wrogiem prowadzącym do nadmiernie rozwijanej tkanki
tłuszczowej oraz niekorzystnych zmian w pracach hormonów i metabolizmie składników
odżywczych.
Plemiona łowiecko-zbierackie w dawnych czasach oraz te,
żyjące do dziś uzależnione były/są w dużej mierze od dostępności zwierzyny czy roślin
w środowisku przez nich zajmowanych. Na przykład członkowie z plemienia !Kung
zamieszkujących Afrykę wykorzystują truciznę z jednego z żuków na polowanie.
Gdy strzała trafi w większe zwierzę trzeba odczekać, zanim ono padnie wskutek
działania toksyny. Jeśli będzie to żyrafa, może ona uciekać nawet 2 dni, a
myśliwi podążać za nią. Tak więc dostępność żywności dla plemiona jest silnie
uzależniona od tego, co zbiorą kobiety (oraz ludzie starsi) i co upolują
mężczyźni lub też co zbiorą bo np. plemię Hadza w niektórych okresach roku
dostarcza 80% energii z zebranego miodu. Jak widać zawsze musieliśmy żywność
zdobywać by przetrwać tak więc okresy postu nie są obce człowiekowi.
Przeciwnie, są korzystne i każdy powinien od czasu do czasu wprowadzić jakiś rodzaj
postu dla poprawy stanu zdrowia organizmu oraz w celach profilaktycznych.
W diecie typowego Kowalskiego stałe dostarczanie żywności
związane jest najczęściej z podnoszeniem poziomu glukozy we krwi, często
nadmierne oraz adekwatne z tym podnoszenie hormonu odpowiadającego m.in. za
gospodarkę glukozy – insuliny. Zaburzenia gospodarki glukozowo-insulinowej są
główną przyczyną rozwoju wielu chorób dietozależnych w tym otyłości, zespołu
metabolicznego, chorób neurodegeneracyjnych, choroby nowotworowej, układu
krwionośnego by wymienić tylko kilka z nich. Obecnie, poziom insuliny na czczo
typowego człowieka jest znacznie wyższy, niż kilkadziesiąt lat temu. Jest to
wysoce niekorzystne dla organizmu delikatnie powiedziawszy. Wprowadzenie postu
poprawia stan metaboliczny organizmu m.in. poprzez wzrost wrażliwości tkanek.
Poza tym, interwencja taka wspomaga funkcjonowanie dobowego zegara
biologoczinego człowieka to jest 24-godzinnej oscylacji w zachowaniu,
fizjologii i metabolizmie organizmu. Niestety współczesny styl życia mocno go
nadwyręża chociażby poprzez stałą ekspozycję organizmu na sztuczne światło,
pracę zmianową i właśnie przez sposób żywienia. Jak się okazuje nasze organy
wewnętrzne oraz tkanki peryferyjne zmieniają metabolizm w zależności od rytmu
dobowego i będą wyglądać inaczej w nocy, a inaczej w ciągu dnia czy w różnych
porach dnia.
W jaki sposób post
może Tobie pomóc?
1. Procesy zapalne w organizmie
Każde działanie stresora na organizm wprowadza go w stan
stresu czyli taki stan w którym dochodzi do zaburzenia normalnej równowagi
metabolicznej zwanej zaburzeniem homeostazy i wprowadzenia nowych, adekwatnych
do danej sytuacji zmian metabolicznych. Wytrącenie organizmu z homeostazy oraz
próby jego dostosowania się do nowych warunków zewnętrznych, by zwalczyć stres
nazywa się allostazą. Jest to zmiana czynności życiowych organizmu, które
zachodzą by ustalić nowy stan równowagi. Jeśli przykładowo idziemy ulicą i
spotkamy naprzeciwko siebie nieprzyjaźnie nastawionego wobec nas zwierzaka
zajdą zmiany w organizmie, które przygotują nas do walki lub ucieczki by
zachować zdrowie/życie. Szybki wzrost hormonów stresowych np. adrenaliny we
krwi, przyśpieszone bicie serca celem zwiększenia dopływu krwi do mięśni czy
zwiększony poziom glukozy we krwi celem podniesienia poziomu źródła energii dla
tkanki mięśniowej to zmiany, które mają na celu dostosować organizm do nowej
sytuacji. Wprowadzany jest stan allostazy czyli nowego stanu równowagi. Gdy
stresor zniknie, organizm powraca do homeostazy czyli naturalnej, stałej
równowagi metabolicznej. Zniknięcie stresora i dalszy stan allostazy
utrzymywany w organizmie może prowadzić do tzw. przeciążenia allostatycznego
czego skutkiem są różnego rodzaju choroby, zwłaszcza choroby układu
krwionośnego. Na przykład nerwica, jest chorobą w której jednostka żyje
przeszłością, jest do niej emocjonalnie przywiązana mimo tego, że stresor
przestał oddziaływać na organizm.
Poszczenie zwiększa poziom enzymów przeciwutleniających
czyli związków, które zmniejszają aktywność bądź hamują reaktywnych cząsteczek
tlenowych. Jest to o tyle ważne, że reaktywne formy tlenu atakują każdą
molekułę czy to błonę komórkową, organelle komórkowe w tym mitochondriom czy
same jądro komórkowe zawierające materiał genetyczny komórki. Poza tym dochodzi
do zmniejszenia produkcji związków prozapalnych. Tak więc działanie jest
dwukierunkowe, pozytywne; wzrost cząsteczek zwalczających zapalenie, a także
spadek produkcji związków go podnoszących.
W chorobach neurodegeneracyjnych post prowadzi do ochrony
komórek nerwowych przed uszkodzeniami co może mieć duże znaczenie w
dietoterapii takich chorób jak Alzheimer, Parkinson, stwardnienie rozsiane,
depresja, autyzm, ataksja móżdżkowa i każdej innej chorobie dotyczącej
uszkodzeń układu nerwowego. Ponadto dochodzi do wzrostu produkcji różnego
rodzaju związków promujących przetrwanie komórek nerwowych, syntezę nowych
komórek (mitem jest, że nowe komórki nerwowe nie powstają), tworzenie połączeń
w układzie nerwowym oraz wzmacnianie powstałych połączeń nerwowych (jeśli się czegoś
nowego uczymy, powstają nowe połączenia które wzmacniają się gdy czynność
powtarzamy lub zanikają gdy zaniechamy danej czynności. Przykładowo, powtarzane
ruchy ciosów na treningach sztuk walki wzmacniają połączenia, tworzą tzw.
pamięć mięśniową. Dlatego nie jest zalecana nauka ciosów samemu, gdyż można
„wyrobić sobie” złe ruchy i wzmocnić je przez co później ciężej jest ich się
oduczyć). Poszczenie jest korzystne dla mitochondrii komórkowych przez syntezę
związków poprawiających ich funkcjonowanie. Jest to bardzo ważne dla leczenia
oraz profilaktyki (prawdopodobnie) każdej choroby w tym chorób nowotworowych.
Restrykcja kaloryczna, niezależnie od tego czy będzie
związana z oknem żywieniowym, czy po prostu z obniżeniem podaży kalorii w ciągu
dnia działa silnie przeciwzapalnie tak więc pomoże na każdą chorobę gdzie
podłożem jest ogólnoustrojowy proces zapalny. Są to na przykład; otyłość,
miażdżyca, cukrzyca, nerwica, depresja, nadciśnienie tętnicze, choroby
autoimmunologiczne jak łuszczyca, hashimoto, celiakia, reumatoidalne zapalenie
stawów, alkoholowe lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Obecnie
przeprowadzone badania dowodzą, że dieta z okresowym postem przy diecie z
obniżoną kalorycznością daje lepsze rezultaty niż dieta z taką samą
kalorycznością, ale bez okresu poszczenia. Tak więc nie chodzi wyłącznie o
kaloryczność diety, ale zmiany metaboliczne, które zachodzą pod wpływem
zastosowanej interwencji dietoterapeutycznej lub profilaktycznej.
2. Bioenergetyka
Wprowadzenie postu niezależnie od rodzaju czy to będzie okno
żywieniowe trwające na przykład od godziny 16 do 20 (4-ro godzinne okno
żywieniowe) z okresem 20-godzinne poszczenia czy post co drugi dzień (jeden
dzień jemy, drugi nie) czy jakiś inny będzie związane z spadkiem poziom glukozy
i insuliny we krwi, poprawą gospodarki glukozowo-fruktozowej (nawet niezależnie
od spadku masy ciała), zwiększenie wydajności i funkcjonalności mitochondria
komórkowych. Wprowadzenie organizmu w stan katabolizmu prowadzi do wzrostu
zużycia związków tłuszczowych jako źródeł energii co jest szczególnie korzystne
dla komórek o dużym zapotrzebowaniu energetycznym zwłaszcza komórek nerwowych.
Organizm ludzki stale przetwarza zarówno glukozę, aminokwasy
jak również tłuszcze dla wytwarzania związków wysokoenergetycznych, które służą
jako źródło energii dla procesów komórkowych. Wzrost zużycia tłuszczy jest
szczególnie ważne w prewencji i leczeniu nowotworów i guzów mózgu. Poszczenie,
restrykcja kaloryczna, przejście na dietę ketogenną (czyli niemalże całkowitą
eliminację węglowodanów w diecie) są trzema kluczowymi elementami diety, które
powinny zostać stosowane dietoterapii chorób nowotworowych.
3. Samotrawienie się komórki, oczyszczanie komórki
Samotrawieniem się komórki nazywa się proces w którym
dochodzi do aktywacji (podczas postu) białek odpowiedzialnych za rozkład i
utylizację zużytych, niefunkcjonalnych oraz uszkodzonych elementów komórki i
nazywa się to autofagią. Jest to złożony proces, w wyniku którego niepotrzebne
składniki są rozkładane w komórce. Innym proces oczyszczania związany jest z przyłączeniem
do organelli/cząsteczki, która ma zostać zutylizowana pewnego białka, które
jakoby „oznacza” je jako „śmieci” i prowadzi do ich rozkładu. Takimi śmieciami
mogą być białka amyloidowe czy białka Tau, których zwiększone odkładanie
obserwuje się w chorobie Alzheimera czy alfa-synukleina w chorobie Parkinsona w
mózgu.
Jak to powiedziała Charlotte Gerson organizm choruje, z
punktu widzenia dietetycznego, głównie z dwóch powodów; niedoboru składników
odżywczych oraz zatrucia organizmu związkami mu szkodzącymi. Usuwanie zużytych
związków jest ważne w prewencji i dietoterapii i jest to aspekt, który niestety
często jest pomijany przez dietetyków zwracających uwagę głównie na stan odżywienia
organizmu.
Metody poszczenia
w kwestii koncepcji okresowych głodówek, tj. diety Intermittent Fasting (dieta
jem/nie jem, dieta z okresowym poszczeniem/postem).
Intermittent Fasting – Tworzenie okna żywieniowego
trwającego X godzin i postu trwającego Y godzin w ciągu doby. Na przykład 16/8,
18/6 lub, już mocno hardcorowo 20/4.
ADMF
(alternate-day modified fasting) – Modyfikowany post co drugi dzień. To
post polegający na tym, że w jednym dniu spożywamy w jednym posiłku 25%
dziennego zapotrzebowania energetycznego, a dnia następnego odżywiamy się bez
żadnych ograniczeń. Uczucie głodu w czasie postu znika po około 2 tygodniach,
natomiast deficyt kaloryczny w dniu postu najczęściej nie jest rekompensowany
nadwyżką kaloryczną dnia następnego co nadal prowadzi do deficytu kalorycznego
organizmu. Warto wspomnieć, że naprzemiennie stosowany post i dzień w którym
jemy „ile chcemy”, a raczej, poprawnie powiedziawszy, tyle, ile czujemy że
potrzebujemy (należy zwracać uwagę na sygnały organizmu dotyczące nasycenia,
sytości) nie oznacza to, że w dzień żywieniowy możemy jeść co chcemy. Niektórzy
uważają, że skoro „zrobili dla organizmu” dobrze jednego dnia, drugiego mogą
się bawić. Należy opierać swoją dietę o zdrowe produkty żywnościowe. W
przeciwnym razie, kompensacja ryzyka może nie przynieść rezultatów jakich
powinniśmy oczekiwać z zastosowanego postu.
ADF (alternate-day fasting) – Post co
drugi dzień. Drugi rodzaj postu. Jeden dzień jemy, drugi pościmy. Może
zostać zastosowany w taki sposób, że 5 dni w tygodniu odżywiamy się normalnie,
a 2 dni w tygodniu robimy post 24-godzinny. Na przykład, w niedzielę spożywamy
kolacją, a w poniedziałek pierwszy posiłek jemy o tej samej porze.
Osobiście proponuję, aby początkujący zmniejszyli najpierw
liczbę posiłków i obserwowali reakcje organizmu. Przy planowaniu wprowadzania
postu, proponuję zacząć od dłużej trwającego okna żywieniowego i ewentualnie
skracać go z czasem. Błędem jest zbyt duże narzucanie sobie restrykcji, gdy
pierwszy raz podchodzimy do tego typu diety.
Poszczenie na wodzie
Post związany z wodą trwający 2-3 dni jest wykorzystywany
jest dla wprowadzenia organizmu w stan ketozy by wejść na dietę ketogenną. Dla
początkujących, lepiej wydłużyć ten czas by zmniejszyć nieprzyjemne skutki
przejścia mózgu z zużycia glukozy na związki tłuszczowe (typowe objawy
odstawienia cukru, podobne jak przy innych związkach jak kofeina, narkotyki).
Post na wodzie trwający jeden dzień czy dwa warto sobie
zrobić przynajmniej kilka razy w roku. Bardziej wytrwali, mogą ten czas znacznie
wydłużyć aczkolwiek należy zwrócić uwagę na to, że należy być dobrze odżywionym
(dobra dieta przed wejściem na dłuższy post) i wprowadzić suplementację
witaminową i ew. składników mineralnych w 5-6 dniu postu.
W trakcie postu
Niektórzy zezwalają w trakcie postu na spożywanie
niskokalorycznych warzyw czy owoców, suplementację aminokwasami rozgałęzionymi
(BCAA), spożywanie energetyków czy picie herbaty. Osobiście odradzam (zwłaszcza
przy chorobach nowotworowych). Aminokwasy BCAA silnie hamują samotrawienie
komórki, wytrącają organizm z postu. Kofeina zawarta w kawie oraz energetykach
podnosi poziom cukru we krwi co również jest niekorzystna ze względu na wpływ
na poziom glukozy we krwi. Gdy się podnosi, zmniejsza to zużycia związków
tłuszczowych jako źródła energii i wytrąca organizm z postu lub może zapobiegać
wprowadzeniu go w stan ketozy. Herbata czy to czarna czy zielona zawierają
więcej teiny (to samo co w kawie – kofeina tylko że inna nazwa) niż kawa z tym
że zużywamy mniej suszu herbacianego do sporządzenia naparu niż zmielonego
ziarna kawy dlatego dostarczamy tego związku mniej z herbaty. Mimo tego, zbyt
duża ilość pitej herbaty może być niekorzystna dla organizmu chociażby przez
działanie diuretyczne, przez co może prowadzić do strat składników mineralnych
i witamin rozpuszczalnych w wodzie.
Thomas N. Seyfried, autor jednej z publikacji dotyczącej znaczenia poszczenia (odnośnik) skomponował tabelkę, na podstawie której z 4 zaproponowanych sposobów poszczenia każdy może dobrać najbardziej pasujący do siebie.
- A. Spożywanie 3 dużych posiłków wraz z przekąskami w ciągu 16-godzinnej aktywności. Schemat typowy występujący przy rozwoju otyłości, cukrzycy i powiązanych chorób chronicznych,
- B-D. Przykłady czasowo-restrykcyjnego schematu żywienia w których żywność jest spożywana w 3 (B) lub 2 (C) posiłkach o standardowej porcji lub 3 mniejszych posiłkach (D),
- E. Całkowity post.
Przykłady tygodniowego schematu żywieniowego przedstawiono w dolnej, prawej części grafiki. ER - restrykcja kaloryczna; IER - okresowa restrykcja kaloryczna; TRF - czasowa-restrykcja kaloryczna"
Opis wyników badań z zastosowaniem poszczenia w diecie IF;
Biochemia, dla wnikliwych: Post oraz okno żywieniowe wywierają swoje działanie poprzez zmianę aktywności białek;
- CREBP (białko wiążące CRE – białko wiążące element odpowiedzi na cAMP),
- kinazy AMP (kinaza zależna od adenozynomonofosforanu) oraz
- kinazy mTOR (kinaza ssaczego celu rapamacyny)
Dwa pierwsze aktywowane są podczas postu, ostatni gdy wprowadzamy organizm w stan anabolizmu.
* Piszę „głównie anabolicznych” lub „katabolicznych” dlatego, że funkcje tych białek przeplatają się nawzajem w aktywowanych szlakach biochemicznych. Tak więc stwierdzenie jednoznaczne jest niepoprawne. Na przykład, jeśli wprowadzi post, a przez co wprowadzimy stan kataboliczny w naszym organizmie, białko głównie za to odpowiedzialne będzie też działać korzystnie na rozwój masy mięśniowej.
Swietny wpis
OdpowiedzUsuń