Błonnik pokarmowy, zwany poprawnie włóknem pokarmowym jest
grupą związków o charakterze polisacharydowym (węglowodany roślinne) i
niepolisacharydowym (gumy, ligniny) [4].
Można podzielić je na częściowo
lub całkowicie rozpuszczalne w wodzie (które są częściowo przyswajalne
przez organizm człowieka (~2 kcal/g)), a produkty ich bakteryjnego rozkładu
wykorzystywane są w metabolizmie organizmu. Należą tu stachioza, rafinoza, werbaskoza,
melezytoza, pektyny, tzw. skrobia oporna, inulina,
beta-glukany, gumy, śluzy roślinne oraz hemiceluloza*) oraz na
nierozpuszczalne (nieprzyswajalne przez organizm ludzki, tzw. włókno surowe do
którego zalicza się skrobię oporną niedostępną dla enzymów trawiennych,
celulozę, hemicelulozę* oraz ligninę)[4 wraz z modyfikacją własną].
* Hemiceluloza obojętna (o wysokim i niskim stopniu rozpuszczenia) jest rozpuszczalna, natomiast hemiceluloza ekstrahowana z roztworów kwaśnych jest nierozpuszczalna.
* Hemiceluloza obojętna (o wysokim i niskim stopniu rozpuszczenia) jest rozpuszczalna, natomiast hemiceluloza ekstrahowana z roztworów kwaśnych jest nierozpuszczalna.
Funkcji pozytywnych jakie spełnia
włókno pokarmowe jest dużo, dotyczą one głównie błonnika rozpuszczalnego.
Wpływa on w dużym stopniu na funkcjonowanie przewodu pokarmowego (w tym
mikrobiom), moduluje profil lipidowy krwi, glikemię, działa przeciwzapalnie poprzez
kwasy organiczne powstające z jego mikrobiologicznego rozkładu oraz redukuje
biodostępność substancji toksyczny z pożywienia, np. metali ciężkich. Ponadto
zwiększone spożycie włókna rozpuszczalnego zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu
(okrężnicy) oraz tzw. uchyłku (jelita cienkiego i grubego) [1,3-6,8,10]. Carrera-Bastos i wsp. [1] twierdzą, że
wzrost indeksu glikemicznego oraz potencjału insulinotropowego diety
spowodowanego zmianą diety (począwszy od Rewolucji neolitycznej)[9]
oraz spadek spożycia niektórych składników, w tym błonnika, jest jedną z
przyczyn rozwoju chorób dietozależnych, dotykających kraje zachodnie[1],
a których nie obserwuje się w populacjach tradycyjnych (łowiecko-zbierackich)
[3,5,9,10].
Błonnik nierozpuszczalny nie
wpływa tak znacznie na metabolizm człowieka, a jego działanie, przeciwnie,
niektóre są szkodliwe[5], jak np. zmniejszenie krążącej aktywnej
formy witaminy D w krwi[2], której niedobory na całym świecie
obecnie uznawane są za pandemię (zwłaszcza w krajach Europy północnej) [7].
Człowiek w całym okresie ewolucji, również w okresie paleolitu, zwanego też
starszą epoką kamienia (2,5-2,6 miliona lat temu) dostarczał znacznie wyższe
ilości błonnika, głównie rozpuszczalnego pochodzącego z warzyw i owoców[3,5,10].
W diecie do której ewolucyjne jesteśmy przystosowani błonnik pokarmowy
dostarczany był w ilości 150 g/dziennie, gdzie dzienne jego spożycie nie
spadało poniżej 70g, a stosunek błonnika rozpuszczalnego do nierozpuszczalnego
wynosił 1[10]. W diecie współczesnej wskutek dużego spożycia
produktów zbożowych i zbyt małej ilości spożywanych warzyw i owoców oraz
spożycia roślinności z upraw konwencjonalnych (zawierających 3 razy mniej
błonnika) wartość ta jest dużo niższa[10]. Według wielu naukowców
zalecenia dotyczące ilości spożycia błonnika są zbyt niskie. Lustig natomiast
twierdzi, że organizacje rządowe Ameryki nie zmieniają ich ze względu dla
własnych celów ekonomicznych[6], co wydaje się wielce prawdopodobne,
patrząc po historii związanej z żywnością i żywieniem tego kraju[9]
oraz po tym jak polityka żywnościowa jest skierowana na zysk ekonomiczny,
również kosztem zdrowia ludzi[11].
Literatura
1.
Carrera-Bastos P., Fontes-Villalba M., O’Keefe
H J., Lindeberg S., Cordain L. 2011. The western diet and lifestyle and
diseases of civilization. Research Reports in Clinical Cardiology. 2. 15-35
2.
Batchekir A.J., Compston J.E. 1983. Reduced
plasma half-life of radio-labelled 25-hydroxyvitamin D3 in subjects receiving a
high-fiber diet. Br J Nutr. 49(2):213-6
3.
Eaton
S.B., Cordain L., Sebastian A. 2007. The Ancestral Biomedical Environment.
Endothelial Biomedicine. W.C. Aird (Ed). Cambridge University Press. 129-134.
4.
Leszczyńska T. Notatki z wykładów z przedmiotu
‘Podstawy żywienia człowieka’
5. Lindeberg S. 2010. Food and western
disease. Wiley-blackwell
6.
Lustig R. 2009. Wykład pt. “Sugar: The Bitter
Truth” (źródło: youtube.com)
7.
Michael
F Holick and Tai C Chen. (2008). Vitamin D deficiency: a worldwide problem with
health consequences. Am J Clin
Nutr April 2008 vol. 87 no. 4 1080S-1086S.
8.
Sikorski Z.E. (red.). 2007. Chemia żywności. Odżywcze i
zdrowotne właściwości składników odżywczych. WNT
9. Taubes G. 2007. Good calories, Bad
calories. Anchor.
10.
Wątor P. 2013.
Prozdrowotne aspekty diety zbieracko-łowieckiej. Praca inżynierska
11. Weber K.
(ed). Food , Inc. How Industrial Food Is Making Us Sicker, Fatter, and Poorer –
And What You Can Do About It. PublickAffairs. A także film na podstawie
książki pt. „Food Inc.” (pl. Korporacyjna żywność (2008))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz